Bredbandsleverantörer

I Sverige är det stor konkurrens inom bredband och internet, mycket tack vare av att det finns det många bredbandsleverantörer att välja på som i sin tur tävlar om dig som kund. På denna webbsida har vi samlat alla bredbandsleverantörer i Sverige så att du ska kunna få träffsäker information om dem på ett kompakt sätt.

Jämför bredbandsleverantörer mot varandra och välj den operatör du tycker passar bäst för dig.

Bredbandsleverantörer

Lista bredbandsleverantörer

En kort historik

Ängelholm är den stad i Sverige som var först ut med att få bredband. Årtalet var då 1996, och det var Bredbandsbolaget (de är uppköpta av Telenor) som stod för uppkopplingen. 

Projektet som Bredbandsbolaget och HSB startade 1999 gick ut på att ge 350 000 kunder tillgång till bredband. Det var startskottet för internetutbyggnaden i Sverige. År 2008 använde 58% av alla personer i Sverige internet, vilket var en stor ökning från 2003 då endast 23% av alla svenskar kopplad upp sig mot internet. 

Men den största faktorn till att i princip alla svenskar började använda internet var sannolikt den effektiva utbyggnaden av Sveriges bredbandsfibernät. År 2010 hade 12% av alla svenskar tillgång till bredbandsfiber, och 10 år senare var den siffran 63%. 

Enligt den svenska bredbandsstrategin, och regeringens definition av den ska 98% av alla svenskar ha tillgång till bredband i minst 1000 Mbit/s år 2025. Därmed är de framtida målen för bredband via fiber högt ställda. 

Internetleverantör

Det finns många svenska bredbandsleverantörer

Det finns en lång rad bredbandsleverantörer på den svenska marknaden, däribland Comviq, Tele2, Boxer, Telenor, Halebop, Ownit och Allente. Då i princip alla operatörer säger att de erbjuder snabbast bredband till de lägsta priserna är det en bra idé att jämföra bredbandsoperatörerna mot varandra.

Vi har recenserat och kartlagt de mest populära svenska bredbandsleverantörerna så att du slipper göra det. Att jämföra abonnemang hos oss är helt gratis, och något som många väljer att göra.

Internetleverantörer erbjuder olika typer av bredband

  1. Mobila bredband

Att skaffa ett mobilt bredband är en bra idé om du har behov av att kunna flytta ditt bredband, exempelvis om du pendlar mellan två orter. Du kan surfa riktigt snabbt med mobilt bredband, men det tråkiga med denna teknik är att det är vanligt att operatören begränsar din datamängd. 

En begränsning på omkring 50 GB per månad existerar ofta, och även om abonnemang med obegränsad surf för mobilt bredband existerar måste du fylla på dem manuellt med hjälp av sms. Avslutningsvis ger inte mobila bredband dig ett lika stabilt internet som fiberbredband.

  1. Bredband via fiber

Bredband via fiber är i princip alltid det bästa bredbandsabonnemanget du kan välja. Du får en bra hastighet för pengarna, uppkopplingen är stabil och många svenskar kan skaffa bredband via fiber. 

Om den operatör som du är intresserad av att teckna avtal med kan leverera fiberbredband till dig beror främst på var du bor. Alltså vilket bredbandsnät du har tillgång till. 

  1. Bredband via ADSL

Bredband via ADSL, det vill säga bredband via kopparnätet var populärt innan utbyggnaden av fibernätet tog fart. ADSL är sämre än bredbandsfiber på alla tänkbara sätt, och då detta är en utdöende teknik kommer ADSL vara helt avvecklat senast 2026 enligt insatta bedömare. 

Dra nytta av konkurrensen bland bredbandsleverantörer

Som vi tidigare nämnt är konkurrensen stor bland svenska internetleverantörer. Det borde du ta tillvara på genom att jämföra operatörernas erbjudanden och byta bredbandsabonnemang så fort ditt nuvarande abonnemang löpt ut. 

Det finns mycket pengar att spara genom att byta bredbandsoperatör, och du ska även tänka på att många operatörer erbjuder bra kombinationserbjudanden för bredband och tv

Svar på vanliga frågor om bredbandsoperatörer