5G bredband – Snabbt mobilt bredband hemma

5G bredband ger dig många fördelar, inte minst när det kommer till surf via mobilt bredband. På denna sida förklarar vi bland annat vilka fördelar det handlar om, och vad ett 5G bredband för mobil surf kostar.

Visa mer
5G bredband

Filtrera

Mobilnät

mobila bredband

Senast kontrollerat idag 26 maj, 2024

Redo för 5G
Telenor abonnemang

Telenor mobilt bredband 15 GB

15 GB Surf
24 mån Bindningstid
149 kr / mån Efter 12 mån 169 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
chilimobil

Chili mobilt bredband Fri surf

Obegr. GB Surf
0 mån Bindningstid
349 kr / mån Efter 2 mån 499 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Telenor abonnemang

Telenor mobilt bredband Obegränsat

Obegr. GB Surf
24 mån Bindningstid
349 kr / mån Ord. pris 499 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Tre abonnemang

Tre mobilt bredband Obegränsat 150

Obegr. GB Surf
0 mån Bindningstid
399 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Tre abonnemang

Tre mobilt bredband Obegränsat 1000

Obegr. GB Surf
0 mån Bindningstid
499 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Telia abonnemang

Telia mobilt bredband Obegränsat

Obegr. GB Surf
0 mån Bindningstid
529 kr / mån Till operatör

Vad är mobilt bredband med 5G?

Mobilt bredband med stöd för 5G är det idag snabbaste och mest effektiva mobila bredband som finns. Mer specifikt kan mobilt 5G-bredband kommunicera 5G-nätet, vilket medför att du surfar betydligt snabbare än med mobilt bredband med stöd för 4G och/eller 3G.

Mobilt bredband 5G

Från 3G till 5G

 • 3G var det den första tekniken som möjliggjorde mobilsurf. 3G-tekniken kom till Sverige omkring år 2000.
 • 4G ger dig snabbare surf än 3G, men vissa begränsningar finns kvar som bland annat har att göra med hastighet och latens. 4G-tekniken kom till Sverige omkring år 2010.
 • 5G är det första mobila bredbandet som klarar av att konkurrera med bredband via fiber. Med 5G går det fort, och du kan även koppla upp fler enheter än förut. 5G-tekniken kom till Sverige omkring år 2020.

Hur fungerar mobilt bredband med 5G?

Mobilt bredband med 5G fungerar ungefär på samma sätt som mobilt bredband med 3G och 4G, med skillnaden att mobilt bredband med stöd för 5G klarar av att kommunicera med 5G-nätet. Det som möjliggör så pass snabba hastigheter är att 5G har ett högre frekvensband än 3G och 4G.

4 fördelar med mobilt bredband via 5G

 • Du kan surfa snabbare än förut. 5G-nätet kan ge dig hastigheter på över 10 Gbps. Generellt kan du räkna med en hastighetsökning på 10 gånger jämfört med 4G-nätet.
 • Fördröjningen är kortare. Den så kallade svarstiden ligger på omkring 50 ms eller mer på 4G-nätet, men via 5G-nätet kan du räkna med en fördröjning på omkring 1 ms. Tack vare det kan du spela onlinespel i 5G-nätet utan fördröjningar.
 • Du kan ladda ner filer snabbare. Att ladda ner media såsom filmer och videor går betydligt snabbare än förut tack vare 5G-nätet.
 • Du får en mer pålitlig uppkoppling. Den internetuppkoppling du får via 5G-nätet är mycket mer stabil än med tidigare mobilnät. Det medför bland annat att fler enheter kan koppla upp sig mot samma router och att det inte laggar när du kollar på online-videor.

Vad kostar det att ha 5G-bredband hemma?

Idag kostar ett mobilt bredband med fri surf och stöd för 5G 349 kr per månad. Värt att veta är att det idag endast några få operatörer som erbjuder mobilt bredband med stöd för 5G i Sverige.

Detta behöver du för att surfa i 5G-nätet

 • Du behöver tillgång till ett aktivt 5G-nät. Idag är det främst personer i storstadsregionerna i och omkring Malmö, Göteborg och Stockholm som har tillgång till aktiva 5G-nät.
 • Du behöver en 5G router för mobilt bredband. En router som klarar av att ta emot 5G-signaler är en bra idé om du ska koppla upp många enheter mot ditt 5G-abonnemang. En surfplatta eller en telefon med stöd för 5G fungerar också bra.
 • Du behöver ett abonnemang för mobilt bredband för 5G-nätet. Idag är det som sagt bara en operatör som erbjuder stöd för det, men konkurrensen kommer att tätna i framtiden.

Vilken hastighet gäller för mobilt bredband i 5G-nätet?

Den teoretiska maxhastigheten ligger på över 10 Gbps, men idag har 5G-nätet en snitthastighet på mellan cirka 300 och 600 Mbps. Den hastighet du får ut beror i stort på hur många enheter som kopplar upp sig mot samma mast och 5G-mastens inställningar.

Operatörerna kan nämligen konfigurera sina 5G-master för att ge blixtsnabba hastigheter på korta avstånd eller ”bara” mycket snabba hastigheter med en längre räckvidd. Värt att veta är att operatörerna ”blandar upp” masterna så att täckningen blir ideal, medan hastigheten också hålls på en bra nivå.

5 sätt att jämföra mobilt bredband med stöd för 5G

 • Priset. Ett lägre pris är alltid att föredra, så räkna ut vad den faktiska månadsavgiften blir med eventuell startavgift och avgift för 5G-modem. 
 • Inkluderad surf. Om du inte vill ha ett fri surf-abonnemang är det fördelaktigt om du kan spara den överblivna surfen månad för månad.
 • Bindningstiden. En bindningstid på upp till 24 månader kan förekomma för mobila bredband, men vanligen kan du säga upp ditt abonnemang när du vill. En så kort bindningstid som möjligt är att föredra.
 • Täckningen. En bra täckning för 5G-nätet är ett måste för att ditt 5G-bredband ska fungera över huvud taget. 
 • Hastigheten. En hastighet på minst 200 Mbps via 5G-nätet är någonting du ska kunna begära från din operatör.

Vanliga frågor om 5G bredband