Bindningstiden är den tid från det att du tecknar eller förlänger ett abonnemang som du är förpliktigad att betala för tjänsten, oavsett om du nyttjar den eller inte. Många abonnemang har idag inte bindningstid om man bara tecknar abonnemanget. Köper man däremot mobil med abonnemang är oftast bindningstiden på 12, 24 eller maximalt 36 månader. Om du vill avsluta ett abonnemang innan bindningstiden har gått ut kan du bara lösa ut det genom att betala för resterande tid på en gång, vilket som du säkert förstår kan bli en ganska dyr historia!
Visa merSenast kontrollerat idag 15 september, 2024
Att ha ett abonnemang utan bindningstid innebär att du har friheten att avsluta ditt abonnemang precis när du vill. Kanske har du fått ett bättre erbjudande från en annan mobiloperatör eller känner att du för stunden inte har råd att behålla ditt nuvarande abonnemang. Kanske du ska flytta inom den närmaste tiden och är osäker på om din nuvarande operatör har täckning i ditt nya område – oavsett anledning kan det kännas tryggt att inte vara förpliktigad att betala en fast månadsavgift under ett eller flera års tid för en tjänst du inte säkert vet att du kommer vilja behålla.
Det är viktigt att hålla isär begreppen bindningstid och uppsägningstid. Även om ett mobilabonnemang saknar bindningstid kan du ändå vara bunden att betala för ditt abonnemang ytterligare en tid från dess att du sagt upp det.
Uppsägningstiden för mobilabonnemang som tecknades efter 1 maj 2014 är maximalt en månad. Om du har ett abonnemang som är tecknat före samma tidpunkt är uppsägningstiden upp till tre månader. Kontakta din operatör och ta reda på vad som gäller för just dig och ditt abonnemang!
Även om det i många fall kan kännas tryggt att inte vara bunden till ett långt avtal, är det oftast genom en längre bindningstid som operatören kan ge dig en förmånlig månadskostnad – eller kanske rent av en telefon på köpet när du tecknar eller förlänger ditt avtal. Du får helt enkelt ett bra pris i utbyte mot en garanti för operatören att få behålla dig som kund.
Hittar du inga kampanjer eller erbjudanden som lockar just nu? Då kan det vara en idé att teckna ett abonnemang utan bindningstid tillfälligt medan du håller ögonen öppna efter ett erbjudande som passar dig. Det är väldigt vanligt med priskampanjer i branschen, särskilt under reahelger som Black Friday eller i mellandagarna.
Tänk på att operatörernas rea-erbjudanden ofta är tidsbegränsade lockpriser och gäller under exempelvis de tre eller sex första månaderna. Därefter går det upp till ursprungspriset igen. När du jämför mobilabonnemang utan bindningstid är det därför viktigt att du kikar på det ordinarie priset som du kommer att få betala varje månad när kampanjerbjudandet har löpt ut.
Vi vill också höja ett varningens finger för att enbart stirra sig blind på priset. Ta alltid en extra koll på den aktuella operatörens täckningskarta. Ett billigt abonnemang är nämligen en klen tröst om det inte finns tillräckligt bra täckning där du bor.
Vissa operatörer erbjuder mobilabonnemang utan bindningstid, med mobiltelefonen på avbetalning. Det innebär att abonnemanget i sig inte har någon bindningstid, men du är ändå förbunden att betala månadskostnaden för avbetalningen av mobiltelefonen tills dess att den är helt betald.
För abonnemang med längre bindningstid kan prisfördelningen mellan abonnemangskostnaden och avbetalningen för telefonen variera stort. Därför är det viktigt att titta på båda priserna när man jämför abonnemang från olika operatörer.
Förutom de 14 dagars ångerrätt som gäller för all distanshandel i Sverige kan det finnas ytterligare omständigheter som ger dig som kund rätt att häva avtalet innan bindningstiden löpt ut. För att du ska ha rätt att häva avtalet krävs att ”syftet med tjänsten i huvudsak är förfelat och att operatören insett eller borde ha insett detta”. Detta betyder ungefär att tjänsten fungerar så dåligt att den i princip är oanvändbar och inte har något värde för dig.
Dock är dålig täckning eller hastighet tyvärr inte ett giltigt skäl för hävning, så var extra noga med att testa och utvärdera ifall tjänsten verkligen håller måttet under de första 14 dagarna. Om inte – ångra köpet! Tänk bara på att eventuell hårdvara som operatören skickat ut tillsammans med abonnemanget, så som modem, telefon eller läsplatta, kommer att återkrävas.
Ett obundet abonnemang innebär frihet att byta, förlänga eller avsluta precis när det passar dig, men som du säkert redan har räknat ut kommer friheten med ett pris – eftersom operatören inte garanterat vet att dom får behålla dig som kund under en längre tid kostar ett obundet abonnemang i regel lite mer än ett bundet.
Av flera skäl kan det ändå vara aktuellt att teckna ett abonnemang utan bindningstid, kanske i väntan på en reakampanj eller om din bindningstid löpt ut och din mobil snart sjunger på sista versen. I vår prisjämförelse hjälper vi dig att hitta de mest prisvärda abonnemangen där du som kund har möjlighet att göra slut när du vill!