5G abonnemang

Redan idag kan du använda 5G-nätet i Sverige. Förutsatt att du har en mobil som stödjer 5G och ett 5G abonnemang. Vi listar alla mobilabonnemang som idag har stöd för 5G. Utbyggnaden av 5G-nätet är i full gång. I dagläget kan du använda 5G på utvalda platser i Sverige, oftast i större städers stadskärna.

Visa mer
5g abonnemang

Surfmängd

› Visa endast fri surf
Fler filter

Abonnemangtyp

Samtal

Bindningstid

Mobilnät

Övriga abonnemang

› Familjeabonnemang

› 5G abonnemang

› Företagsabonnemang

› Kontantkort

mobilabonnemang

Senast kontrollerat idag 15 juni, 2024

+50 GB surf
Hallon mobil

Hallon 10 GB Student

10 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
19 kr / mån Efter 4 mån 109 kr / mån Till operatör
109 kr / mån Just nu 19 kr / mån Till operatör
+50 GB surf
Hallon mobil

Hallon 4 GB Senior

4 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
19 kr / mån Efter 4 mån 99 kr / mån Till operatör
99 kr / mån Just nu 19 kr / mån Till operatör
+50 GB surf
Hallon mobil

Hallon 5 GB

5 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
19 kr / mån Efter 4 mån 109 kr / mån Till operatör
109 kr / mån Just nu 19 kr / mån Till operatör
+50 GB surf
Hallon mobil

Hallon 10 GB Barn/Ungdom

10 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
19 kr / mån Efter 4 mån 109 kr / mån Till operatör
109 kr / mån Just nu 19 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Vimla abonnemang

Vimla 100 GB

100 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
20 kr / mån Efter 4 mån 370 kr / mån Till operatör
370 kr / mån Just nu 20 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Vimla abonnemang

Vimla 20 GB

20 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
20 kr / mån Efter 4 mån 240 kr / mån Till operatör
240 kr / mån Just nu 20 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Vimla abonnemang

Vimla 4 GB

4 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
20 kr / mån Efter 4 mån 110 kr / mån Till operatör
110 kr / mån Just nu 20 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Vimla abonnemang

Vimla 75 GB Student/Ungdom

75 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
20 kr / mån Efter 4 mån 300 kr / mån Till operatör
300 kr / mån Just nu 20 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Vimla abonnemang

Vimla 35 GB Student/Ungdom

35 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
20 kr / mån Efter 4 mån 220 kr / mån Till operatör
220 kr / mån Just nu 20 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Vimla abonnemang

Vimla 8 GB

8 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
20 kr / mån Efter 4 mån 160 kr / mån Till operatör
160 kr / mån Just nu 20 kr / mån Till operatör

5G abonnemang

Nu har de stora mobilnätsägarna börjat bygga ut sina nät för 5G-telefoni i Sverige. Än så länge är utbyggnaden främst i centrala delar i större städer, men utbyggnaden går snabbt och det dröjer inte länge innan du kan ta del av den nya teknik som 5G innebär.

De leverantörer som erbjuder abonnemang med 5G är idag en handfull, men räkna med att det kommer att finnas hos allt fler i takt med att utbyggnaden tar fart på allvar. 

Abonnemang med 5g

Vad är 5G?

5G står kort och gott för femte generationen, och i det här fallet handlar det om femte generationens mobilnät. Precis som föregångarna 3G och 4G så använder även 5G radiovågor för att kommunicera mellan masten och mobiltelefonen. Genom att 5G är mer effektivt än tidigare tekniker kommer surfhastigheten att öka markant – det talas om upp till 25 gånger snabbare än 4G. Operatörerna själva beskriver det som om 3G var en skogsstig och 4G en landsväg så är 5G en flerfilig motorväg. 

Vad är skillnaden mellan 5G och 4G?

5G är som teknik mycket mer effektiv än föregångaren 4G. På kort sikt ger det tre konkreta fördelar. 

  1. Snabbare surfhastighet. I teorin kan 5G ge en hastighet på upp till 10 GB/s, men i praktiken räknar man med att kunna ha ca 1 GB/s i surfhastighet. Med 4G har vi i snitt ca 25 Mbit/s. 5G beräknas alltså vara 25 gånger snabbare än 4G.
  2. Fler samtidiga användare. Idag går surfhastigheten ner när det är många som surfar samtidigt mot samma 4G-mast. Det märks framför allt i städer och när många människor samlas på samma plats. Med 5G ska hastigheten inte påverkas i samma utsträckning av antalet samtidiga uppkopplade enheter.
  3. Lägre latens. Latens är fördröjning, och med 5G beräknas latensen i uppkopplingen vara så låg som 1 millisekund. En så pass låg latens gör att man kan kommunicera i realtid. 

Vilka är möjligheterna med 5G?

I förlängningen kommer fler typer av enheter kunna få en snabb och tillförlitlig uppkoppling. Det kan handla om att självkörande fordon inom gruvindustrin, uppkopplad kollektivtrafik eller att sjukvården i hela Sverige kan samarbeta på ett bättre sätt. 

Med 5G förutspås att konceptet ”Internet of Things” få ett stort genombrott och alla möjliga saker i din vardag kan vara uppkopplade och utföra saker på kommando. 

Ska kylskåpet beställa alla matvaror så att du kan hämta upp dom när du åker hem från jobbet? Ska dina digitala tapeter ändras till något hemtrevligt när svärmor befinner sig inom 100 meter från huset? Möjligheterna kommer vara oändliga. Som vanligt. I framtiden.

5g telefoni

Är 5G hälsofarligt?

Det finns en stark oro hos många att den strålning som 5G medför ska påverka oss människor negativt. Hos en del personer är den oron så stark att att de hittat på sin egen sanning. Det har lett till sabotage för att förhindra och försena utbyggnaden av 5G, framförallt i utlandet, men även i Sverige. Gränsvärdena för strålning är samma som för 4G och 3G, det finns alltså inget som säger att 5G skulle utsätta oss för mer strålning än tidigare mobilteknik. Det finns heller ingen forskning som har visat att 5G skulle vara farligare än den mobilteknik vi alla använt under de senaste 20 åren. Mobiloperatörerna själva följer och stöttar den forskning som finns på området och de följer också de allmänna rekommendationer som ges från myndigheterna idag. 

Vilka operatörer erbjuder 5G-abonnemang?

Idag är det enbart de operatörer som själva äger sitt eget nät som erbjuder 5G-abonnemang, det är Telia, Tele2, Telenor och Tre. De virtuella operatörer som ingår i något av dessa nät har alltså inte tillgång till 5G idag. Men i takt med att tekniken byggs ut över hela landet kommer fler operatörer att släppas in i 5G-nätet och vi kommer med stor sannolikhet att se en liknande utveckling som i dagens mobilnät med ett överflöd av operatörer. 

Vad kostar ett 5G-abonnemang?

Eftersom utbyggnaden kräver en hel del investeringar från nätägarna får man räkna med något högre priser för 5G-abonnemang. Hos de som erbjuder 5G-abonnemang redan idag är priset något högre. Men i takt med att fler lågprisoperatörer får tillgång till 5G kommer konkurrensen öka och priserna sjunka.  

Vad krävs för att du ska kunna använda 5G?

För att du ska kunna nyttja 5G-tekniken krävs det att din telefon, ditt abonnemang och det mobilnät du använder stödjer 5G. Det kommer nya mobiltelefoner, surfplattor och datorer med stöd för 5G i rasande takt. Men om du är på jakt efter en ny telefon så kan det vara ett bra framtidstips att kolla så att den har stöd för 5G, exempelvis iPhone 12 eller iPhone 13

Hur långt har utbyggnaden av 5G-nätet kommit?

I dagsläget är utbyggnaden fokuserad kring storstäder som Stockholm, Göteborg och Malmö och andra mellanstora städer. De som kommit längst i utbyggnaden är Tele2 som har lanserat 5G i 30 svenska städer hittills. Men Telia räknar med att täcka 99 procent av Sveriges yta med 5G när deras utbyggnad är klar.

5G är framtiden

Utbyggnaden av 5G-nätet pågår för fullt i Sverige och idag är det de stora nätägarna som erbjuder 5G-abonnemang. Än så länge finns 5G i de större städerna men inom ett par år kommer nätet vara ordentligt utbyggt och täcka en stor del av Sveriges yta. 

Fördelen med 5G är hastigheten. Det kommer att gå upp till 25 gånger snabbare än dagens 4G-nät och det ska inte heller påverkas lika mycket av att många surfar mot samma mobilmast. Det skapar ju stora möjligheter för verkligt höga hastigheter med 5G-telefoni. 

För att kunna använda 5G måste din telefon (eller dator), ditt abonnemang och det mobilnät du använder stödja 5G. Idag finns en handfull leverantörer av 5G-abonnemang men det kommer med all sannolikhet att öka snabbt under de kommande åren. Priserna för 5G-abonnemang ligger idag mellan 10-20 procent högre än ett jämförbart 4G-abonnemang.