Det finns många bra ljudbokstjänster att välja på i Sverige. Men hur väljer du den bästa ljudbokstjänsten och vad kostar ett abonnemang för ljudböcker? Vi har samlat alla ljudboktjänster så att du enkelt kan jämföra pris. Som ny kund får du oftast testa tjänsten gratis ett antal veckor eller en månad.
Visa merLjudbokstjänster har blivit populära av flera anledningar, såsom att våra telefoner och bilar blivit smartare. Du kan numera strömma dina ljudböcker till bilstereon på bara några sekunder, och att lyssna på ljudböcker i hemmet är hur smidigt som helst. I synnerhet med ett par brusreducerande hörlurar.
Det faktum att i princip alla ljudbokstjänster erbjuder ett stort utbud av böcker spelar också in. Du kan numera samla tusentals böcker i din telefon, så förenklat kan man säga att du har ett helt bibliotek (med fler nya titlar än ett vanligt bibliotek) i fickan för bara någon hundralapp i månaden.
Det är alltså en såväl smart som prispressad idé att prenumerera på ljudböcker i stället för att till exempel köpa ljudböcker. Främst då du får mycket mer för pengarna om du väljer att prenumerera.
Ja, det finns ljudbokstjänster som är gratis under en begränsad tid, det vill säga mellan cirka 14 och 31 dagar. Du kan säga upp din ljudbokstjänst innan prövotiden gått ut för att således ha testat ljudbokstjänsten utan att behöva betala någonting.
Värt att tänka på är att du i princip alltid blir av med tillgången till ljudböckerna direkt om du säger upp ditt prova på-abonnemang.
Vilka ljudbokstjänster som är bäst beror helt på vilka krav du har. Under rubriken nedan ger vi dig information om vad du ska tänka på för att kunna välja den ljudbokstjänst som lämpar sig bäst för dig.
Det är enkelt att jämföra ljudbokstjänster mot varandra, men det finns samtidigt många faktorer att ta hänsyn till för att du ska kunna hitta den ljudbokstjänst som passar bäst för dig.
Nedan har vi samlat ett flertal frågor som du kan svara på för att få en bättre bild över vilka ljudbokstjänster som är bäst.
Ljudboksspelaren, eller den ljudboksapp som ljudbokstjänsten erbjuder, är i regel lättanvänd. Men det finns undantag. Du ska alltså se till att du får ta del av en enkel ljudboksspelare med funktioner du verkligen har nytta av. Läs gärna våra recensioner, för där går vi igenom hur apparna fungerar så att du slipper teckna dig för en provperiod för att undersöka det.
Ett flertal ljudbokstjänster låter dig växla, så att du kan välja om du vill ha ljudboksläget eller e-boksläget. Friheten att kunna läsa en bok i exempelvis soffan eller i sängen, för att därefter kunna lyssna på samma bok i bilen eller i badkaret är svårslagen.
Idag är det bara Storytel som erbjuder en dedikerad e-bokläsare som i sin tur kostar cirka 1 000 kr. Men det går lika bra att läsa böckerna på såväl din smarta mobiltelefon som på din surfplatta. Många av Storytels konkurrenter har nämligen utvecklat mobil- och surfplatte-appar som fungerar ungefär som en e-boksläsare.
Värt att notera är att ljudbokstjänsten själv väljer om du ska få tillgång till en viss bok som både ljudbok och e-bok. Det är alltså i regel en licensfråga gällande vilka titlar de även får erbjuda dig som e-bok.
I ljudbokstjänsternas barndom var det svårt att hitta rätt böcker, men så är det inte längre. Som tumregel hittar du vilken bok du vill så länge boken finns i ljudbokstjänstens bibliotek. Det som skiljer ljudböckerna i denna aspekt är hur smart mjukvaran är när det kommer till att ge dig en intressant bok.
Har du tidigare lyssnat Harry Potter och Sagan om Ringen-böckerna, då är en sökintelligens som rekommenderar en likvärdig bok en välkommen funktion. Vissa ljudboksaktörer erbjuder perfekta matchningsfunktioner, medan andra bara erbjuder ganska bra matchnignsfuntioner.
Konkurrensen är alltså så pass hög att ingen ljudbokstjänst kommer undan med att erbjuda en medioker sökfunktion. Då skulle de gå under på momangen.
En mycket viktig sak du måste jämföra är ljudbokstjänstens utbud. Erbjuder ljudbokstjänsten de senaste och bästa böckerna, eller måste du vänta i månader innan böckerna släpps på plattformen.
Värt att lägga märke till är att vissa ljudbokstjänster som till exempel Storytel, Nextory eller Bookbeat väljer att öronmärka vissa ljudböcker så att bara deras egna kunder får lyssna på dem. Storytel Originals är en av de största exklusiva ljudbokssatsningarna.
Oavsett vilken ljudbokstjänst du fastnar för får du tillgång till en digital bokhylla där alla böcker samlas. Denna bokhylla ska vara lätt att förstå sig på, och utöver det vara lätt att hitta det du letar efter.
En bra digital bokhylla ser till att du ser skillnad på böcker du laddat ner kontra de som du måste vara uppkopplad för att lyssna på. Det är även fördelaktigt om du kan söka på saker såsom lästa böcker, kommande böcker och genrer såsom skräck eller fantasy.
Priset för en ljudbokstjänst är viktigt för i princip alla. När det kommer till prisläget ska du tänka: Är ljudbokstjänsten värd pengarna om jag funderar på vad jag verkligen får ta del av? Vi rekommenderar alltså att du fokuserar mer på vad du får kontra vad tjänsten kostar per månad.
Att teckna sig för en medioker eller rent av dålig ljudbokstjänst är bland det dyraste du kan göra, så du ska alltså tänka på vad du får för pengarna i stället.
Slutligen vill vi påminna dig om att många ljudbokstjänster erbjuder ljudboksabonnemang med lägre pris (per person) för exempelvis familjer av olika storlekar.