Bästa mobilnät i Sverige 2024

Att utse bästa mobilnät är inte helt lätt. Vilket som är bäst beror på vart i Sverige man vill ha bra täckning. Det finns i huvudsak fyra mobilnät i Sverige, Telia, Telenor, Tele2 och Tre. Utöver att de fyra är mobiloperatörer i sitt eget nät, så finns det mängder av “virtuella operatörer” som hyr in sig i mobilnäten.

Respektive mobilnät består av ett nät per teknik. 2G, 3G, 4G och 5G. Tekniknäten överlappar varandra väldigt mycket, men det kan finnas områden där du bara får tillgång till en teknik, eller inte någon teknik alls om du befinner dig i nordligaste delarna av Sverige.

För att göra det ännu lite krångligare så har några av huvudoperatörerna samarbetat i vissa tekniknät, trots att de egentligen är konkurrenter. Tele2 hjälpte Telia när Telia missade upphandlingen av 3G-frekvenser år 2000. Tele2 och Telia har alltså samma 3G-nät. Telenor och Tele2 har även samarbetat och har ett gemensamt 4G-nät, men de har inte samarbetat med övriga tekniker.

Bästa mobilnät

Vilka operatörer finns i respektive nät?

Här listar vi vilka virtuella operatörer som hör till respektive mobilnät. Ta reda på vilket som är bästa mobilnät där just du bor och välj sedan en operatör som som använder det mobilnätet.

Telias nät

Halebop, Fello, Telness

Tele2 nät

Comviq, Smultron, Katshing

Telenors nät

Vimla, My Beat, Fibio, Lycamobile

Tres nät

Hallon, Chili mobil, Wifog

Vilket mobilnät är bäst när det gäller täckning?

Vi en första anblick kan det vara svårt att veta vilket som är bästa mobilnät i Sverige. Eftersom det är svårt att veta vad som skiljer de fyra mobilnäten åt. Alla fyra säger sig ha väldigt bra täckning. Tre säger att de täcker 98,9% av befolkningen och både Telenor och Tele2 påstår att de täcker 99,9%. Telia skriver inte ut i procent hur mycket de täcker, men har å andra sidan vunnit alla täckningstester senaste åren.

Om du vill jämföra täckningen mellan de fyra mobilnäten finns täckningskartor att tillgå. Genom att täckningskartorna är uppbyggda på precis samma sätt, med samma benämningar så är det lätt att jämföra mobilnäten visuellt. Även här vinner Telia, man kan visuellt se att Telia täcker ett större område, framförallt i fjällvärlden. Täckningskartorna är ingen exakt vetenskap, utan ska ses som en fingervisning.

De benämningar som används i täckningskartorna är “bastäckning”, “god täckning” och “mycket god täckning”.

Vid bastäckning kan du ringa och surfa utomhus, men täckningen kan störas om telefonen exempelvis ligger i en väska eller finns i din ficka.

Vid god täckning kan du prata och surfa utomhus utan problem, det går även bra inomhus, speciellt om du står nära ett fönster.

Vid mycket god täckning ska du kunna ringa och surfa både ute och inne, tänk dock på att tjocka väggar etc kan försämra signalen.

Mobilnät Sverige

Utveckling av 5g

Det senaste året har den stora snackisen när man pratat om mobilsurf och trådlös uppkoppling varit 5G. 5G är det snabbaste och bästa mobilnätet någonsin och ska revolutionera den trådlösa uppkopplingen med 40 gånger högre hastighet och en stabilare uppkoppling än 4G, sägs det från operatörernas håll.

5G är en mer energieffektiv teknik än dess föregångare, och tillåter fler att vara uppkopplade samtidigt. Det ses som en förutsättning för den fortsatta utvecklingen av mobilspel och att Internet of Things ska slå igenom på allvar hos den breda massan.

Utvecklingen av 5G-tekniken har dock kantats av rykten av att den ger upphov till många sjukdomar och att vi människor inte tål att utsättas för den strålning som 5G medför. Ryktena har fått väldigt stort genomslag, och både i Sverige och utomlands har 5G-utbyggnaden drabbats av sabotage.

De flesta forskare menar att det inte finns någon sanning alls i dessa rykten. 5G-ryktena hålls framför allt igång av konspirationsteoretiker och inbillningssjuka personer som tar till sig pseudovetenskap utan något kritiskt tänkande.

Mobilnät 5G

5G mobilnät

Alla fyra mobilnät har kommit igång med utveckling av 5g-nät. Telenor täcker idag enbart Stockholms innerstad med 5G. Tre har täckning i flera svenska städer, bl.a Stockholm, Uppsala, Västerås, Göteborg, Malmö, Lund och Helsingborg.

Tele2 har 5g-täckning i över 30 svenska städer, t.ex Boden, Borlänge, Botkyrka, Enköping, Eskilstuna, Falun, Idre, Kapellskär, Karlskoga, Kiruna, Lidingö, Linköping, Luleå, Gävle, Göteborg, Hagalund, Huddinge, Malmö, Mariefred, Motala, Norrköping, Nykvarn, Nyköping, Piteå, Rättvik, Sickla, Sigtuna, Smedjebacken, Solna, Stockholm, Strängnäs, Säfsen, Sälenfjällen, Södertälje, Täby, Uppsala, Västerås och Örebro.

Telia har satt upp ett mål om att täcka 99% av befolkningen och 90% av ytan inom några år, idag har de 5g-täckning i Göteborg, Malmö, Eskilstuna, Gävle, Halmstad, Helsingborg, Jönköping, Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Norrköping, Sundsvall, Umeå, Uppsala, Västerås, Växjö, Örebro och Östersund.

Som synes är mobilnäten i en uppbyggnadsfas och just nu är det främst stadskärnor som får ta del av 5g-hastighet, men inom några år kommer nästan hela Sveriges befolkning kunna dra nytta av fördelarna med 5g.

Vilket är Sveriges bästa mobilnät 2024?

Om du bor i södra Sverige så spelar det nästan ingen roll vilken av alla mobiloperatörer du väljer, du kommer ha bra täckning var du än befinner dig ändå. Då är det kanske värt att titta på vilket nät som kommit längst i utbyggnaden av 5G.

Om du bor längre upp i landet så får täckningen mer och mer avgörande roll. Kontrollera då vilket som är bäst där du bor.