Jämför mobilt bredband

Ett mobilt bredband är ett flexibelt och smidigt sätt att lösa sin internetanslutning. Ditt mobila bredband är inte knutet till någon speciell plats. Detta gör att du kan ta med dig det till exempelvis sommarbostaden. Här kan du jämföra aktuella priser för olika mobila bredband på marknaden i Sverige just nu.

Visa mer
Mobilt bredband

Surfmängd

› Visa endast obegränsad surf
Fler filter

Bindningstid

Mobilnät

mobila bredband

Senast kontrollerat idag 15 juni, 2024

Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 5 GB

5 GB Surf
0 mån Bindningstid
39 kr / mån Efter 3 mån 89 kr / mån Till operatör
Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 20 GB

20 GB Surf
0 mån Bindningstid
59 kr / mån Efter 3 mån 149 kr / mån Till operatör
Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 100 GB

100 GB Surf
0 mån Bindningstid
99 kr / mån Efter 3 mån 249 kr / mån Till operatör
Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 200 GB

200 GB Surf
0 mån Bindningstid
119 kr / mån Efter 3 mån 299 kr / mån Till operatör
tellus mobil

Tellus mobilt bredband 10 GB

10 GB Surf
0 mån Bindningstid
145 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Telenor abonnemang

Telenor mobilt bredband 15 GB

15 GB Surf
24 mån Bindningstid
149 kr / mån Efter 12 mån 169 kr / mån Till operatör
Telia abonnemang

Telia mobilt bredband 40 GB

40 GB Surf
0 mån Bindningstid
239 kr / mån Till operatör
Mybeat

My Beat mobilt bredband 40 GB

40 GB Surf
0 mån Bindningstid
249 kr / mån Till operatör
Telia abonnemang

Telia mobilt bredband 70 GB

70 GB Surf
0 mån Bindningstid
289 kr / mån Till operatör
tellus mobil

Tellus mobilt bredband 50 GB

50 GB Surf
0 mån Bindningstid
295 kr / mån Till operatör

Mobilt bredband

Ett mobilt bredband är ett flexibelt och smidigt sätt att lösa sin internetanslutning. Ditt mobila bredband är inte knutet till någon speciell plats, vilket gör att du kan ta med dig det till exempelvis sommarbostaden.

Hur fungerar mobilt bredband?

Med ett mobilt bredband ansluter du till internet genom mobilnätet, företrädesvis genom 4G-nätet. När det snabba 5G-nätet slår igenom på bred front så kommer mobila bredband att bli en riktigt slagkraftig och prisvärd utmanare till fiberanslutning. 

I ditt hem fungerar det så att du har en router med ett sim-kort. Du ansluter sedan dina enheter som exempelvis din surfplatta, mobil eller smarta TV via wifi till din router. Du kan också ha ett 4G-modem som du kopplar direkt i din dator. Det brukar kallas för en ”puck” eller ”dongel”.

Jämfor mobilt bredband

Vad kostar mobilt bredband?

Vad kostar en bil? Hur långt är ett snöre? Priset varierar ganska kraftigt beroende vilka behov du har. Ett billigt mobilt bredband är ett med lite surf och kostar ofta runt 80 kr i månaden och ger dig runt 5 GB surf. Tittar man i andra änden av prisskalan så kan ett mobilt bredband med obegränsad surf kosta omkring 500 kr per månad. Därför är det viktigt att du väljer ett abonnemang med lagom surfmängd för dina behov.  

Om du är pensionär eller studerande så erbjuder vissa operatörer rabatterade priser. Tänk på att kolla upp det om du till någon av dessa kategorier. Om du har flera tjänster hos samma operatör (tv, mobilabonnemang, osv.) så kan du också få rabatt på ditt mobila bredband hos vissa operatörer.

Olika varianter av mobilt bredband

Den enklaste formen av mobilt bredband består enbart av ett simkort som du stoppar direkt i din surfplatta. Det vanligaste idag är dock att du har en router med ett simkort, vilket blir en betydligt mer flexibel lösning eftersom du kan ansluta alla dina enheter till en och samma uppkoppling via Wifi.

Tänk på surfmängden

Ett mobilt bredband kommer med en begränsad surfmängd. Ju högre surfmängd du behöver, desto mer får du betala för ditt abonnemang. Det finns även mobila bredband med obegränsad surf, vilka av naturliga anledningar är lite dyrare.

Det är viktigt att du väljer en surfmängd som är anpassad efter hur du använder ditt mobila bredband. Det är väldigt jobbigt om surfmängden tar slut innan månaden är slut, så se till att ha lite marginal där. Det blir också onödigt dyrt om du väljer ett mobilt bredband med för mycket surf. Se därför till att hitta en lagom nivå som passar för hur du använder internet.

Om surfen skulle ta slut så kan du köpa till extra surf. Detta är ofta väldigt dyrt per GB jämför med de GB som ingår i abonnemanget. Därför lönar det sig att välja ett abonnemang med lite mer surf än att hela tiden behöva fylla på i slutet av månaden. 

Kolla täckningen

Ett mobilt bredband är beroende att det finns bra mobiltäckning där du bor. Se därför till att du väljer en operatör som funkar bra på din ort. Om du väljer en så kallad lågprisoperatör så ska du alltid kolla i vilket nät de opererar. Om du till exempel bor långt norrut i Sverige så gör du förmodligen klokast i att välja en en operatör som använder sig av Telias nät.

Ett bra tips är att börja med att titta på operatörernas täckningskartor. Där får du en ganska bra bild över hur täckningen ser ut i ditt område. Allra bäst är det dock att fråga någon som bor i närheten och som använder just den operatören som du är intresserad av. Då får du en verklig uppfattning om hur bra täckningen faktiskt är.

Hastigheten på mobilt bredband

Eftersom mobila bredband använder sig av mobilnätet så är hastigheten begränsad till kapaciteten i 4G-nätet. Det innebär att du har samma hastighet som du har när du surfar i din telefon. Tänk dock på att om ni är flera i hushållet som använder anslutningen samtidigt så delar ni på kapaciteten. Ett enkelt sätt att kontrollera hastigheten är att surfa till bredbandskollen.se, då får du direkt ett kvitto på hur snabb din uppkoppling är. Normalt sett bör du ha en hastighet på mellan 10 och 20 Mbit per sekund när du är uppkopplad via ditt mobila bredband. Det är dock många faktorer som påverkar hastigheten i mobilnätet (exempelvis belastning, avstånd till masten, väder och vind), så hastigheten kan variera lite över tid.

Jämför mobilt bredband

När du ska skaffa ett mobilt bredband är det viktigt att du jämför, för det finns faktiskt ganska många alternativ att välja mellan på den svenska marknaden. 

När du jämför priser ska du var uppmärksam på att väldigt många operatörer erbjuder ett rabatterat pris under de första månaderna. Det är viktigt att du även tittar på det ordinarie priset eftersom det är det du kommer att få betala när din ”provperiod” är över. Tänk på att även ta hänsyn till andra avgifter när du jämför. Det kan exempelvis finnas startavgifter, kostnad för router eller en faktureringsavgift som du måste väga in i ditt beslut. 

Mobil dongel

Annat att tänka på

Det finns ytterligare några faktorer som kan vara bra att kika på, beroende på hur du planerar att använda ditt mobila bredband.

  • Ska du använda ditt mobila bredband utomlands? Ja då måste du först försäkra dig om att det fungerar och även se till om surfmängden på något sätt begränsas när du befinner dig i ett annat land. 
  • Vill du ha möjlighet att ringa till kundtjänst om det blir något tekniskt strul? De billigaste alternativen på marknaden har oftast ingen telefonsupport, utan du är hänvisad till chatt eller e-post. De mer etablerade aktörerna erbjuder dock alltid support via telefon.
  • Om du har ett tillfälligt behov av ett mobilt bredband finns möjlighet att skaffa ett kontantkort. Ett kontantkort innehåller en viss surfmängd och när den är slut så får du fylla på det. Detta kan också vara ett bra alternativ för dig som har en betalningsanmärkning och därför inte får teckna ett abonnemang.

Mobilt bredband via 5G

Bor du i en stad där 5G-nätet är utbyggt? Då bör du hålla utkik efter ”Mobilt bredband via 5G”. I skrivande stund finns det ingen operatör som erbjuder detta som en tjänst, men det lär dyka upp inom en inte alltför avlägsen framtid. Vi har varit i kontakt med Tele2 som uppger att detta redan finns på ”experimentstadiet” hos dem, men det är inget som de erbjuder utåt ännu. Ingen av operatörerna säljer idag någon router eller modem som stödjer 5G, även om dessa redan idag finns att köpa hos elektronikkedjorna.

Vi kan vara väldigt säkra på att detta är framtiden för mobilt bredband och när det slår igenom på bred front så kommer mobila anslutningar på allvar kunna utmana fasta fiberanslutningar. 

Sammanfattning

Ett mobilt bredband är ett smidigt sätt att få en delad internetuppkoppling i din bostad. Det är enkelt att komma igång och det krävs exempelvis ingen krånglig installation eller grävning på tomten som vid en fast fiberinstallation. Det finns några viktiga saker som du behöver tänka på när du ska välja leverantör av mobilt bredband.

  1. Först av allt måste du kolla så att täckningen är tillräckligt bra där du bor.
  2. Bestäm dig för om du behöver obegränsad surfmängd eller om du klarar dig med en begränsad surfpott.
  3. Jämför priserna, för det kan skilja sig en hel del. Var dock uppmärksam på att priset som visas på operatörernas hemsidor ofta är ett kampanjpris som bara gäller de tre första månaderna.

En av de stora fördelarna med mobilt bredband är att det inte är knutet till din bostad utan du kan ta med dig det dit du vill. Många använder det till exempel i sina sommarstugor och i husbilen/husvagnen. 

Vanliga frågor om mobilt bredband