TV-abonnemang

I denna artikel berättar vi om de tv-abonnemang som presterar riktigt bra, samtidigt som vi bland annat upplyser dig om hur du jämför och väljer det bästa tv-abonnemanget. Vi har alltså granskat alla tv-leverantörer i Sverige, och nedan hittar du de som presterar bäst.

Visa mer
tv-abonnemang

Antal TV-kanaler

tv-paket

Senast kontrollerat idag 23 juli, 2024

Boxer

Boxer TV Standard

21 Kanaler
4 Playtjänster
12 mån Bindningstid
199 kr / mån Efter 12 mån 329 kr / mån Mer info
Telenor abonnemang

Telenor TV Bas

19 Kanaler
0 Playtjänster
0 mån Bindningstid
199 kr / mån Efter 12 mån 299 kr / mån Mer info
Tele2 abonnemang

Tele2 TV Standard

24 Kanaler
2 Playtjänster
12 mån Bindningstid
219 kr / mån Efter 12 mån 329 kr / mån Mer info
Telenor abonnemang

Telenor TV Mellan

57 Kanaler
1 Playtjänster
0 mån Bindningstid
249 kr / mån Efter 12 mån 399 kr / mån Mer info
Telenor abonnemang

Telenor TV Stor

57 Kanaler
2 Playtjänster
0 mån Bindningstid
249 kr / mån Efter 12 mån 499 kr / mån Mer info
Boxer

Boxer TV Flexibel

63 Kanaler
3 Playtjänster
12 mån Bindningstid
299 kr / mån Efter 12 mån 429 kr / mån Mer info
Tele2 abonnemang

Tele2 TV Flexibel

64 Kanaler
2 Playtjänster
24 mån Bindningstid
299 kr / mån Efter 12 mån 429 kr / mån Mer info
Ownit

Ownit TV Bas

18 Kanaler
1 Playtjänster
0 mån Bindningstid
299 kr / mån Mer info
Allente

Allente TV Basic

18 Kanaler
1 Playtjänster
0 mån Bindningstid
349 kr / mån Mer info
Ownit

Ownit TV Mellan

51 Kanaler
8 Playtjänster
0 mån Bindningstid
399 kr / mån Mer info

Så jämför och hittar bästa tv-abonnemang

1. Ta reda på vilka tekniska lösningar som fungerar hos dig

Innan du jämför tv-abonnemang mot varandra ska du ta reda på vilka tekniska lösningar som fungerar hemma hos dig. En del tv-abonnemang kräver nämligen fiberbredband. Ibland från samma operatör som erbjuder tv-abonnemanget. Det finns även företag som erbjuder tv-abonnemang via parabol och streaming. 

Om du precis flyttat in i din bostad är det en bra idé att ta reda på vilka förutsättningar som finns. Fråga mäklaren, hyresvärden eller bostadsrättsföreningen. Värt att veta är att bostadsrättsföreningar ofta tecknat egna avtal med en enskild tv- och internetoperatör. I vissa fall kan dina möjligheter att välja vara lite sämre än vanligt.

Tv-paket

TV-paket med endast internetuppkoppling

Det finns lösningar där man kan abonnera på tv-paket med endast en internetuppkoppling. För att nämna ett exempel erbjuder Allente ett streamingpaket där du bara behöver en internetuppkoppling för att kunna använda. Summa summarum är det en bra idé att skriva ner de tekniska lösningar som faktiskt är gångbara. Då vet di vilka typer av tv-abonnemang som fungerar hemma hos dig. 

2. Jämför kanalutbudet i olika tv-paket

Om du sällan kollar på tv kan gratisutbudet vara tillräckligt, men om du har större krav på utbudet måste du betala för ett tv-paket. Många tv-leverantörer erbjuder färdiga tv-paket med bland annat sportkanaler, nyhetskanaler, filmkanaler, barnkanaler och “vanliga” kanaler med ett mer blandat utbud. 

Det finns även tv-leverantörer som låter dig välja till ett visst antal tv-kanaler i ditt tv-paket från en lista. Dessa abonnemang benämns ofta som ”flexibel”. Boxer och Ownit är två leverantörer som erbjuder det. 

3. Jämför priset

Ett tv-abonnemang kostar i regel från 100 till cirka 900 kr per månad. Gapet mellan det högsta priset och det lägsta priset är stort, men som tumregel får du såklart ett bättre tv-paket om du betalar mer pengar. 

Konsten att välja ett billigt tv-paket är att du ska få så mycket tv-underhållning som möjligt för så lite pengar som möjligt. Att välja ett billigt tv-paket med kanaler som är så dåliga att du aldrig tittar på dem blir dyrt i längden, för då betalar du ju faktiskt för någonting du inte använder. Så du ska inte vara snål och låta bli att unna dig bra tv-kanaler. 

Du ska inte heller teckna dig för ett tv-paket som inkluderar många tv-kanaler som du vet att du sällan kommer att titta på. Även det är ett slöseri med pengar. 

Ingår streamingtjänster?

En faktor som påverkar hur mycket tv-underhållning du får för pengarna är även om streamingtjänster inkluderas i priset, som exempelvis Viaplay eller Discovery +. Om en streamingtjänst som inkluderas är värd 400 kr per månad borde du faktiskt ha med det i dina prisberäkningar.

4. Tänk på att du kan komplettera med streamingtjänster

De streamingtjänster som finns tillgängliga idag har ett så pass bra utbud att de kan komplettera ett lite enklare tv-abonnemang. Så ett hållbart alternativ är faktiskt att teckna sig för ett enklare tv-abonnemang och komplettera det med en eller flera streamingtjänster. 

5. Kontrollera om det finns en digital tv-plattform

Det finns ett flertal tv-leverantörer, däribland Allente och Telenor som erbjuder en digital tv-plattform där du kan samla både dina vanliga tv-kanaler och dina streamingtjänster. 

Att ha tillgång till en central tv-plattform är extremt populärt. Främst då du kan titta på tv på alla enheter såsom telefonen, datorn och surfplattan, men även för att det är enkelt att ta kunna titta på svensk tv när man är utomlands. 

Att få tillgång till en digital tv-plattform är alltså ett stort plus för alla som vill kunna titta på tv på fler platser än just hemmet. 

Vilket TV-abonnemang ska man välja?

Det finns 4 typer av tv-abonnemang. Vilket man ska välja beror mycket på vad ditt hushåll har för möjlighet att ta emot.

Kabel tv-abonnemang

Som namnet antyder färdas tv-signalerna här via kabel, alltså sladdar som är nedgrävda i marken. För att kunna se på kabel-tv behöver du en kabel-tv-box och du måste förstås även bo på ett ställe där kabel-tv är framdraget. Idag är det Tele2 som är störst inom kabel-tv efter att de köpt upp Comhem år 2020.

Bland det bästa med ett kabel-tv-abonnemang är att du i regel inte behöver internet för att dina tv-program ska fungera.

Fiber tv-abonnemang

Tv via fiber kräver en snabb internetuppkoppling, vilket den stora majoriteten av alla svenskar har. Det enda lilla problemet är att inte alla tv-leverantörer kan leverera sina tv-abonnemang till riktigt alla stadsnät. Men oftast kan du teckna dig för i princip alla fiber-tv-abonnemang bara du tillgång till bredband via fiber.

Två positiva saker med fiber tv-abonnemang är att du får utmärkt bildkvalitet och att du i princip aldrig drabbas av störningar eller avbrott. 

Parabol-abonnemang

Tv-abonnemang via parabol kräver av förklarliga skäl en parabol, men så även en speciell box som klarar av att avkoda tv-sändningar via parabol. Parabol-abonnemang är inte lika vanliga idag som förr i tiden. Det är få som väljer att sätta upp en parabol på taket när fiber-tv-abonnemang är så mycket smidigare att installera. 

Streaming-abonnemang

De så kallade streaming-abonnemangen inkluderar ofta ett flertal populära streamingplattformar såsom C more och HBO Max. Det som är riktigt bra med streaming-abonnemangen är att de passar bra för personer som sällan kollar på tv, men ändå vill ha tillgång till de viktigaste tv-kanalerna. 

Basutbudet, alltså de tv-kanaler som är gratis brukar nämligen inkluderas i streaming-abonnemang så att man fortfarande kan se nyheter och intressanta sportevenemang.

Svar på vanligt ställda frågor