Mobil utan abonnemang

Om det är bäst att köpa en mobil utan abonnemang eller med abonnemang låter vi vara osagt. Det är på många sätt en fråga om tycke och smak. Vissa föredrar att köpa mobilen fristående och på så sätt få en billigare månadskostnad. Andra gillar att sprida ut kostnaden över hela abonnemangstiden och slippa ett större utlägg. Du måste helt enkelt göra en egen bedömning av vad som passar bäst för dig och din ekonomiska situation.

Visa mer
Mobil utan abonnemang

Fler filter

Återförsäljare av mobil utan abonnemang

Fördelar med att köpa mobiltelefon utan abonnemang

När du köper en mobiltelefon tillsammans med ditt mobilabonnemang så inkluderas avbetalningen för själva telefonen i din månadskostnad. Det brukar kallas för “förhöjd månadsavgift” och brukar löpa över 12 eller 24 månader. När telefonen sedan är betald så sjunker kostnaden för ditt abonnemang med motsvarande summa.

En stor fördel med att köpa mobil utan abonnemang är att man inte är knuten till ett abonnemang. Du tar hela kostnaden för telefonen på en gång, och din månadskostnad blir således mycket lägre.

Du är dessutom fri att välja vilken operatör du vill och du kan byta mobiloperatör precis när du vill. Om du har en telefon med två simkortsplatser kan du dessutom ha två olika abonnemang om du önskar.

Du kan också byta telefon precis när du vill eftersom din nuvarande telefon redan är betald. När du har en telefon som du köpt på avbetalning i ett abonnemang känns det ofta surt att byta telefon, men fortsätta betala för den gamla. Samma sak gäller om din telefon skulle gå sönder under bindningstiden. Då kan du tvingas att köpa en ny telefon, samtidigt som du måste fortsätta med månadsbetalningarna för den trasiga mobilen.

Köpa mobil utan abonnemang

Du slipper bindningstiden

Mobilmarknaden förändras ständig och det dyker hela tiden upp nya operatörer som gärna vill ha dig som kund. Om du sitter fast i ett abonnemang som sträcker sig över exempelvis 24 månader så har du inte alls samma möjlighet att vara rörlig på marknaden. Två år är väldigt lång tid och trenden är att priserna på framför allt surf blir lägre och lägre. Då är det ju synd att sitta fast i ett långt avtal som med tiden förmodligen kommer att kännas väldigt dyrt.

Utnyttja erbjudanden för mobil utan abonnemang

När du ska köpa en telefon helt utan abonnemang så har du även fördelen att du kan handla vart du vill. Dyker det upp en erbjudanden hos någon av elektronikkedjorna så kan du lika väl handla hos dem som direkt från operatörerna. Du skapar helt enkelt en möjlighet att göra en egen prisjämförelse och jaga fram det absolut bästa priset för stunden. 

Tidigare var det mycket vanligt att en mobil som du köpte tillsammans med ett abonnemang var operatörslåst. Men som tur är det ovanligt idag. Om din telefon är låst, och bara fungerar med ett simkort från en viss operatör har du rätt att få den upplåst kostnadsfritt. Dock efter att din bindningstid har gått ut. Ett undantag är om avtalet är ingått före den 1 maj 2014.

Nackdelar med att köpa mobil utan abonnemang

Den enda stora nackdelen som finns med att köpa mobil utan abonnemang är du måste lägga ut hela telefonens kostnad vid ett och samma tillfälle. Det kräver alltså att du har pengar tillgängliga på ditt konto eller på ditt kort.

Det finns tillfällen då totalkostnaden faktiskt blir högre om du köper mobilen utan abonnemang då det kan finnas en “inbyggd” rabatt hos operatören. Detta får du helt enkelt räkna på själv genom att summera den förhöjda månadsavgiften och jämföra med mobilens nypris utan abonnemang.

Upptäck begagnatmarknaden

Ett alternativ när du ska hitta en billig, bra mobil utan abonnemang är att kika hos en återförsäljare som säljer begagnade mobiltelefoner. De är alltid “abonnemangsfria”, och dessutom är de betydligt billigare än att köpa en splitter ny telefon. Utbudet hos dessa aktörer blir hela tiden bättre och bättre oavsett om du letar efter en toppmodell eller enkla mobiltelefoner utan abonnemang. Priset ligger ofta omkring 40 procent under nypriset.

Spara pengar

För att ta reda på om du sparar pengar på att köpa en telefon utan abonnemang måste du göra en beräkning. Du får helt enkelt jämföra totalkostnaden genom att summera alla månadsbetalningar du skulle göra om du köpte mobilen tillsammans med ett abonnemang och sätta det i relation till det pris du betalar för telefonen utan abonnemang och den månadskostnad du då får för ditt abonnemang. På så vis får du svart på vitt vilket som är mest ekonomiskt fördelaktigt.

En billig mobil ger en bättre totalkostnad

Om du har skaffat dig en billig mobiltelefon utan abonnemang kan du fortsätta att spara pengar på följande smarta sätt. Skaffa dig ett abonnemang hos någon av lågprisoperatörerna som inte har någon bindningstid. För att locka nya kunder erbjuder de ofta sina abonnemang till rejält rabatterade priser under ett antal månader, ibland ända upp till sex månader. När de billiga månaderna har passerat så byter du helt enkelt till nästa operatör och drar nytta av deras tidsbegränsade rabatterbjudande.

På så vis kan du få ett kraftigt rabatterat pris under väldigt många månader. Samtidigt får du tillfälle att testa alla dessa operatörer, och när rabatterbjudandena är slut så väljer du helt enkelt det abonnemang som du tyckte fungerade bäst. Tänk på att sparad surf försvinner när du byter operatör. Var också noga med att kontrollera att operatören har bra täckning där du bor. Kan du inte använda telefonen som du vill så  är det ju poänglöst med billiga priser.

Sammanfattning

Köp mobil utan abonnemang om du har råd att betala hela din telefon på en gång. Då slipper du att binda upp dig på en lång återbetalningstid och du är fri att byta abonnemang precis när du vill. Just frihetskänslan är kanske det främsta argumentet till att köpa en telefon som är helt fristående från en operatör. Så fort du inte är nöjd med ditt abonnemang så är det bara att byta till någon annan.

Om du är noga med att välja det ekonomiskt mest fördelaktiga sättet att köpa en mobil så måste du göra en egen beräkning. Det kan nämligen vara lite olika från fall till fall.