Begagnade mobiltelefoner med eller utan abonnemang

En begagnad mobiltelefon är helt enkelt en telefon som redan använts av någon annan. Kanske av en privatperson eller ett företag. Begagnade mobiler har sålts av privatpersoner så länge dem funnits på olika marknadsplatser. Men på senare tid har specialiserade återförsäljare börjat sälja begagnade mobiltelefoner som kontrollerats och reparerats för att hålla längre. Dessutom erbjuder de garanti på telefonerna. Något som du inte skulle fått om du köpt telefonen av en privatperson.

Visa mer
Begagnade mobiltelefoner
iPhone 11 Från 2 590 kr
4G
Hyr med Flex
iPhone 8 Från 990 kr
4G
Hyr med Flex
iPhone XR 1 890 kr Från 1 790 kr
4G
Hyr med Flex
iPhone SE 2020 1 990 kr Från 1 490 kr
4G
Hyr med Flex
iPhone 12 Från 3 490 kr
5G
Hyr med Flex
iPhone 7 Från 890 kr
4G
Samsung Galaxy S21 5G Från 3 590 kr
5G
iPhone SE 2022 Från 3 290 kr
5G
iPhone 13 Från 4 790 kr
5G
Hyr med Flex
iPhone 8 Plus Från 1 690 kr
4G
iPhone 12 Mini Från 4 090 kr
5G
iPhone 13 Pro Från 6 090 kr
5G
iPhone 12 Pro 7 590 kr Från 4 590 kr
5G
iPhone 11 Pro Från 3 890 kr
4G
iPhone X Från 2 390 kr
4G
iPhone 12 Pro Max Från 6 490 kr
5G
iPhone XR 1 890 kr Från 1 790 kr
4G
Hyr med Flex
iPhone 11 Från 2 590 kr
4G
Hyr med Flex
iPad 7 (2019) Wi-Fi 3 190 kr Från 2 290 kr
10.2″
iPhone SE 2020 1 990 kr Från 1 490 kr
4G
Hyr med Flex
iPhone 12 Pro 7 590 kr Från 4 590 kr
5G

Att köpa begagnade mobiltelefoner

Begagnade mobiltelefoner är populärt just nu. Begreppet cirkulär ekonomi börjar bli en allt mer vedertagen princip för hur vi konsumerar idag. Det innebär att vi i allt högre grad tar hand om de produkter som redan finns. Istället för att producera nya om de inte behövs. I många år har det inte varit ekonomiskt gångbart att reparera tekniska prylar, det har helt enkelt varit billigare att köpa nytt. Av många olika anledningar är detta en trend som håller på att vända, inte minst inom mobiltelefoni. 

Reservdelar har blivit lättare att få tag i, både från originaltillverkare och från tredjepartstillverkare. Idag finns det flera operatörer som erbjuder både begagnade mobiler i olika skick samt rabatter vid inbyte av din gamla telefon. En mobil med flera år på nacken kan få nytt liv bara med exempelvis ett skärmbyte och ett nytt batteri.

Begagnade mobiler

En ny marknad för begagnade mobiler

De senaste åren har en helt ny bransch växt fram med företag som köper in begagnade telefoner som de sedan restaurerar och säljer som begagnade eller “refurbished” som det också kallas.

När du köper en begagnad mobil är det viktigt att du tittar noga på skicket. Ofta finns det en skickbedömning som du kan ta del av innan du bestämmer dig. Skicket påverkar givetvis priset så om du kan leva med en repa så kan du få ett bättre pris.

  • Okej skick: I den lägsta skickbedömningen okej skick finns tydliga tecken på användning. Räkna med några repor och skrapmärken. Dock finns inga sprickor i skärm. Alla begagnade mobiler är genomgångna innan försäljning.
  • Bra skick: Mindre repor och skrapmärken, men ett bra helhetsintryck. Inga sprickor i skärm och fungerar som om mobilen var ny.
  • Nyskick: En begagnad mobil i bra skick, näst intill ny med väldigt få synliga tecken på användning. För en begagnad mobil i nyskick får man oftast betala lite mer för.

Bästa sidan för begagnade mobiler

Det finns många sidor som är återförsäljare av begagnade mobiler. Vill du köpa en begagnad mobil utan abonnemang finns det några stora aktörer. Vart man ska köpa sin begagnade mobil beror på aktuellt utbud. Jämför priser, kontrollera butikens betyg och recensioner, fråga om garantier och returneringspolicyer, för att hitta den bästa begagnade mobilen.

Utvalda återförsäljare av begagnade mobiler utan abonnemang:

Återförsäljare av begagnade mobiler med abonnemang:

Genom att köpa en begagnad mobil med abonnemang kan man få telefonen till ett ännu bättre pris.

Sälja begagnad mobil

Du kan också sälja din begagnade telefon till flera av dessa aktörer. Hur mycket du får betalt hänger helt på i vilket skick din telefon är. Du får svara på lite frågor om hur din telefon fungerar, hur stor lagringskapaciteten är och sedan får du ett bud. Accepterar du är det bara att skicka in telefonen och vänta på utbetalningen. Företaget gör givetvis en egen granskning av din telefon innan du får pengarna.

Fördelar med begagnade telefoner

Den största fördelen är att du är med och bidrar till en mer hållbar värld. Vi måste hushålla med våra begränsade naturresurser och tillsammans kämpa för att bromsa klimatförändringarna. Att återbruka elektronik har en stor miljövinst och det känns alltid bra i hjärtat att vara en miljöhjälte.

En annan uppenbar fördel är prisbilden. Dagens toppmodeller är mycket dyra och gör rejäla hål i plånboken även för den som har en bra inkomst. Genom att köpa begagnade iPhones, kommer du undan mycket billigare. I många fall är telefonerna i princip i nyskick, men priset kan vara upp till 50 procent lägre.

Det finns många användare som alltid måste ha den allra senaste modellen. De byter därför telefon långt innan den är utsliten, vilket har skapat den andrahandsmarknad som vi nu ser växa fram. För dig som kan nöja dig med en något äldre telefonmodell är detta en stor möjlighet som hjälper dig att spara tusenlappar när det är dags att byta telefon.

Nackdelar med begagnade telefoner

En nackdel kan vara att utbudet är en smula begränsat. Den telefonmodellen du vill ha kanske inte alltid finns tillgänglig i just den färgen du hade önskat. Men har man bara tålamod att avvakta lite så brukar det ordna sig det också.

För vissa så är “nykänslan” väldigt viktig och man undviker därför att köpa begagnade saker. Men värt att nämna i sammanhanget är att återförsäljarna av renoverade telefoner verkligen har gjort sitt bästa för att skapa en upplevelse som ligger så nära ett nyköp som möjligt. Telefonen kommer i en påkostad ask och givetvis med laddare och simkortsöppnare inkluderade.

Ibland kan du ha otur och få en telefon som inte fungerar som den ska. Detta är dock mycket ovanligt. Om du har köpt den via exempelvis Swappie så är telefonen alltid genomgången av företagets experter och du har tolv månaders garanti och möjlighet att byta ut den till en annan. 

Tänk på att det inte är någon moms på begagnade mobiltelefoner, vilket framför allt är bra att känna till om du köper in refurbished-telefoner till ditt företag.

Vad kostar en begagnad mobil?

Priset beror helt och hållet på i vilket skick telefonen är i. Men generellt kan man säga att priset är 20-50 procent lägre jämfört med en ny telefon. En telefon som är obetydligt använd och nära nog i nyskick kostar av naturliga skäl mer än en sliten telefon som har hanterats vårdslöst.

Hur kan man få garanti på begagnade mobiltelefoner?

Du kan naturligtvis inte få garanti på en telefon som du köper av en kompis, under förutsättning att inte det finns garantitid kvar på tillverkarens garanti. Men om du handlar av en återförsäljare av renoverade telefoner så brukar då få hela tolv månaders garanti. Det beror på att de har tekniker som går igenom alla telefoner de köper in och reparerar dem. Batteriet byts så gott som alltid ut, men även detaljer som knappar, batterikontakter och skärm kontrolleras och byts ut vid behov.

Köpa privat

Om du kikar på Tradera, Blocket eller någon annan marknadsplats så ser du att det finns ett gigantiskt utbud av begagnade mobiltelefoner. Det är dock lätt att bli lurad, så se till att bara göra affärer med människor som du litar på. Om du köper en begagnad telefon av en privatperson så blir priset i regel lägre, men du har inte alls samma trygghet eftersom inga garantier gäller.

Sammanfattning

Att köpa begagnad telefon är ett bra sätt att byta telefon utan att behöva betala nypriset som ofta är väldigt högt. Om du vänder dig till en återförsäljare som har specialiserat sig på begagnade mobiltelefoner får du dessutom garanti, vilket är en extra trygghet.

Förutom att spara pengar så gör du även en insats för miljön och vår planet. Våra resurser är begränsade och i ett samhälle som allt för länge varit präglat av “slit och släng” är det väldigt viktigt att vi alla hjälps åt för att vända trenden.

Om du väljer att köpa en begagnad mobil från en privatperson så ska du vara medveten om de risker som finns. Det kan vara stöldgods du köper, det finns ingen garanti om telefonen inte fungerar och det finns ingen “ångervecka”.