Mobilt bredband till sommarstugan

Mobilt bredband till sommarstugan

Är det smart att skaffa mobilt bredband till sommarstugan, och vad kostar det egentligen? De frågorna och fler svarar vi på i den här artikeln.

Stugbredband med Fri Surf för bara 19 kr/dag

Med Chilimobil Stugbredband får du Fri Surf precis när du behöver det. Du startar och stoppar när du vill i MittChili-appen och betalar bara 19 kr/dag. En startavgift på 295 kr tillkommer.

Beställ stugbredband

Utvalda mobila bredband till sommarstugan

Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 5 GB

5 GB Surf
0 mån Bindningstid
29 kr / mån Efter 3 mån 89 kr / mån Till operatör
Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 20 GB

20 GB Surf
0 mån Bindningstid
39 kr / mån Efter 3 mån 149 kr / mån Till operatör
Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 100 GB

100 GB Surf
0 mån Bindningstid
69 kr / mån Efter 3 mån 249 kr / mån Till operatör
Hallon mobil

Hallon mobilt bredband 200 GB

200 GB Surf
0 mån Bindningstid
79 kr / mån Efter 3 mån 299 kr / mån Till operatör
tellus mobil

Tellus mobilt bredband 10 GB

10 GB Surf
0 mån Bindningstid
145 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Telenor abonnemang

Telenor mobilt bredband 15 GB

15 GB Surf
24 mån Bindningstid
149 kr / mån Efter 12 mån 169 kr / mån Till operatör
Telia abonnemang

Telia mobilt bredband 40 GB

40 GB Surf
0 mån Bindningstid
239 kr / mån Till operatör
Mybeat

My Beat mobilt bredband 40 GB

40 GB Surf
0 mån Bindningstid
249 kr / mån Till operatör

Visa fler

Varför ska du skaffa mobilt bredband till sommarstugan?

Du ska skaffa mobilt bredband till sommarstugan för att i princip alla behöver det. Dina gäster vill bland annat kunna streama filmer och tv-serier, lyssna på ljudböcker, musik och spela onlinespel, och för att lyckas med det behövs en bra internetuppkoppling.

Med ett mobilt bredband ser du alltså till att alla dina gäster har tillgång till internet så länge det finns surf på abonnemanget.

3 steg för att skaffa ett mobilt bredband till sommarstugan

  1. Kontrollera att operatören erbjuder en bra täckning.
  2. Välj en lämplig surfmängd.
  3. Köp till en mobil router eller se till att mobil router inkluderas.

Nedan berättar vi mer om de steg vi precis nämnt i större detalj.

1. Kontrollera att operatören erbjuder täckning där du bor

I princip alla sommarstugor ligger utanför de centrala delarna av staden, där mobiltäckningen kanske inte alltid är så bra. Av den anledningen är det en god idé att kontrollera att den operatör du tänkt teckna dig för erbjuder en bra mottagning där du har din stuga.

Om operatörerna erbjuder en bra täckning eller inte ser du om du tittar på deras täckningskartor. På täckningskartorna ser du även vilken typ av uppkoppling du får tillgång till såsom 3G, 4G eller 5G. 

3G passar bäst för vardagssurf, 4G passar bäst för streaming medan 5G passar bäst för spel tack vare den låga fördröjningen. Tumregeln säger här, ju fler typer av nät du får tillgång till desto bättre, och 3G duger ofta till allt förutom onlinespel via konsol eller dator samt 4K-streaming av film och tv-serier.

Är sommarstugan belägen på en plats där inget täckning finns kan bredband via satellit från Starlink vara ett alternativ. Då är du garanterad täckning vart du än befinner dig.

2. Bestäm hur mycket surf du vill ha

Vi rekommenderar att du tar i ordentligt när du bestämmer vilken surfmängd du ska ha. Att fylla på surf i efterhand är nämligen såväl krångligt som dyrt. 

Men hur mycket surf behöver du då?

Jo, om du eller dina gäster gillar att streama serier och filmer från tjänster såsom Netflix, då finns det bara ett val; mobilt bredband med obegränsad surf. Om du streamar och inte skaffar ett obegränsad surf-abonnemang är sannolikt hela surfpotten slut efter bara någon kväll eller två.

Om du däremot i regel bara vardagssurfar lite kan ett lägre datapott räcka gott och väl. Läs gärna mer i vår artikel om hur mycket data man behöver för att få mer information om just det.

3. Skaffa en mobil router

Du måste ha en mobil router för att kunna surfa med ditt mobila bredband. Ibland inkluderas en mobil router i abonnemanget, men oftast kommer du vara tvungen att köpa en mobil router separat. Läs gärna mer i vår artikel där vi jämför mobila routrar för att få mer information om routrar som är bäst i test.

Vanliga frågor om mobilt bredband i sommarstugan

Är mobilt bredband via kontantkort eller via abonnemang bäst?

När du köper mobilt bredband till sommarstugan passar oftast ett kontantkort bäst. Detta då man i regel bara är i en sommarstuga några veckor eller någon månad om året, och all annan tid är man ju hemma där man har sitt ”vanliga” bredband.

Med ett kontantkort för mobilt bredband kan du även ändra surfpott när du vill, samt byta operatör när du vill om du inte skulle vara nöjd. 

Ett abonnemang är i sin tur en bra idé om du kan få det utan bindningstid eller med kort bindningstid, vilket medför att du kan säga upp abonnemanget så att uppsägningstiden klaffar med den tidpunkt du åker hem från sommarstugan. Sen nästa år, då ställer du bara på abonnemanget igen så fungerar det precis som vanligt.

Värt att tänka på är att du alltid ska ta reda på vilken uppsägningstid som gäller. Har abonnemanget en uppsägningstid på 6 månader eller mer passar det i regel inte så bra för personer som vill surfa med sitt mobila bredband vid sommarstugan.

Vilken operatör passar bäst för mobilt bredband vid sommarstugan?

Telia har ett starkt nät på landsbygden, alltså där väldigt många sommarstugor finns. Men se till att titta på de täckningskartor som operatörerna publicerat på sina webbsidor för att hitta den bästa operatören som erbjuder täckning där du har din sommarstuga.

Kan många personer dela på det mobila bredbandet i sommarstugan?

Ja, när du har en mobil router kan upp emot 20 personer koppla upp sig mot samma router. Den faktor som påverkar hur många samtidiga uppkopplingar du kan ha utgörs av hur bra router du skaffar.

Värt att tänka på är att du inte ska lyssna blint på det routertillverkarna säger, såsom: Den här routern kan 200 personer koppla upp sig mot. De uppgifterna stämmer inte då det är en teoretisk maxgräns och inte en praktisk maxgräns. 

Den praktiska maxgränsen ligger på cirka 10 enheter för en budgetrouter och mellan cirka 15 och 30 enheter för en kraftfull router som är bäst i test.

Är det bäst med en trådlös eller en stationär router i sommarstugan?

En stationär router passar bäst om du ska ha det mobila bredbandet på samma plats, till exempel mitt i sommarstugan så alla får ungefär lika bra täckning. En bärbar router passar i sin tur bäst om du vill kunna ta med dig bredbandet till exempelvis stranden eller på picknicken i skogen.

Som tumregel är stationära routrar mer prestandastarka, alltså snabbare än mobila routrar med batteri. Så om du har en budget på exempelvis 1 000 kr får du en starkare router om du skaffar en stationär router, medan du behöver lägga omkring 2 000 kronor för att få en lika stark batteridriven router. 

Vad är ett säsongsabonnemang för bredband?

Ett säsongsabonnemang för bredband är ett bredbandsabonnemang utan uppsägningstid eller med en mycket kort uppsägningstid. Det är alltså ett abonnemang som passar perfekt när du inte behöver mobilt bredband året om, såsom när du är i sommarstugan.

Kan man dela sitt mobila bredband med ett extra SIM-kort?

Ja, du kan i regel dela ditt mobila bredband med ett extra SIM-kort. Om du kan göra det eller inte beror på vilken operatör du väljer att skaffa mobilt bredband hos. 

Vad ligger en normal abonnemangskostnad på för mobilt bredband till fritidshus?

En vanlig månadskostnad för att skaffa mobilt bredband till fritidshus med en surfpott på cirka 50 GB/mån ligger på omkring 200 kr. Om du vill ha fri surf ligger månadskostnaden i stället på cirka 450 kr/mån.