Bästa routern för mobilt bredband 2024

Bästa routern mobilt bredband

Vilken är den bästa routern för mobilt bredband, och hur hittar du den bästa mobila routern? Dessa frågor och fler svarar vi på i den här artikeln.

Bästa routern för mobilt bredband – Topp 5

 1. Netgear Nighthawk M1.
 2. TP-Link Archer MR200.
 3. Netgear Nighthawk M2.
 4. TP-link M7450.
 5. D-link DWR-2101.

Nedan berättar vi mer om de produkter vi precis nämnt i större detalj.

Netgear Nighthawk - Bästa routern just nu

1. Netgear Nighthawk M1 – den bästa mobila routern i testet

Snabbfakta

 • Stöd för nät: 3G och 4G.
 • Wifi-band: 5GHz och 2,4 GHz.
 • Portabel: Ja, och väger 228 gram.
 • Batteritid: Cirka 20 timmar vid aktiv användning.

Netgear Nighthawk M1 är en så kallas fickrouter, det vill säga en kompakt router som du kan ta med dig överallt. Dessa typer av routrar har historiskt sett varit allt för prestandafattiga, men numera är de tillräckligt bra för att kunna användas som en regelrätt router som många kan koppla upp sig mot.

Enheten är en fyrkantig dosa på 10,6 x 10,6 cm, och höjden ligger på cirka 7 cm. Du kan inte ta med dig Netgear Nighthawk M1 i fickan, men att bära runt på den i en väska eller att flytta på den titt som tätt är inga problem. Detta tack vare den låga vikten på strax över 200 gram.

En annan bra sak är att enhetens framsida har en tydlig färgskärm som bland annat visar batterinivå, vilka enheter som kopplat upp sig och hur mycket data du har förbrukat under den period som du själv uppgett.

Men även om det är enkelt att styra routern via gränssnittet på enheten rekommenderar vi att du använder dig av mobilappen Netgear Mobile. Med den appen kan du nämligen justera alla avancerade funktioner såsom föräldraskydd och filserver-access.

För vem passar Netgear Nighthawk M1?

Netgear Nighthawk M1 passar för personer som har behov av en kraftfull router för sitt mobila bredband. Prislappen på cirka 3 000 kr gör att denna enhet är en rejäl investering, men om du vill kunna streama serier och filmer och kunna spela är Netgear Nighthawk M1 absolut värd pengarna.

Värt att tänka på är också att du verkligen ska ha nytta av mobiliteten som Netgear Nighthawk M1 ger dig. Om du inte har behov av en batteridriven router som du kan flytta på kan du faktiskt komma lite billigare undan om du köper en mobil router som behöver ström hela tiden via vägguttaget.

TP link Archer MR200

2. TP-Link Archer MR200 – prisvärd men inte flyttbar

Snabbfakta

 • Stöd för nät: 3G och 4G.
 • Wifi-band: 5GHz och 2,4 GHz.
 • Portabel: Nej, kräver strömanslutning

TP-Link Archer MR200 är en funktionsrik router som är byggd för att maximera räckvidden för din internetuppkoppling.

Men gör den det?

Absolut, TP-Link Archer MR200 har så pass kraftfulla antenner att du förlänger räckvidden rejält. Det är alltså en extrem skillnad på att dela internet från sin telefon och dela sitt internet från en bra mobil-router, som detta faktiskt är.

En annan bra sak med denna router är att det är enkelt att komma igång. Du behöver bara sätta in ett 4G-simkort, slå på routern och knappra in lösenordet som står angivet på baksidan av enheten, sen är du i gång.

Det finns egentligen bara en nackdel; du kan inte ta med dig den här routern om du exempelvis ska ut på stranden eller ut i skogen och fika. Enheten behöver nämligen ström via en nätkontakt hela tiden.

För vem passar TP-Link Archer MR200?

TP-Link Archer MR200 passar för alla som behöver en stark uppkoppling till exempelvis stugan. Men om du vill kunna ta med dig enheten under exempelvis dagsutflykter, då ska du välja en batteridriven router i stället.

Netgear Nighthawk M2

3. Netgear Nighthawk M2 – testets bästa premiumval

 • Stöd för nät: 3G och 4G.
 • Wifi-band: 5GHz och 2,4 GHz.
 • Portabel: Ja, med en vikt på 240 gram.
 • Batteritid: Cirka 20 timmar vid aktiv användning.

Om du letar efter en 4G-router till mobilt bredband som är bäst i test, då är Netgear Nighthawk M2 det självklara valet. Värt att tänka på är dock att denna router kostar mycket pengar, men om prislappen inte avskräcker dig är denna enhet ett solklart förstahandsval.

Du frågar dig säkert, vad får du om du köper en Netgear Nighthawk M2-router i stället för en Netgear Nighthawk M1-router?

Svaret på den frågan är att du får en pekskärm och marginellt mer kraftfull hårdvara om du skaffar en Netgear Nighthawk M2-router. Men du får samtidigt tillgång till exakt samma app och annan mjukvara som Netgear erbjuder.

För vem passar Netgear Nighthawk M2?

Netgear Nighthawk M2 passar för alla som vill ha den absolut bästa mobila routern som finns. Denna enhet är snabbare än i princip alla mobila routrar, inklusive de som har riktiga antenner som förstärker signalstyrkan. 

Så om du jobbar i sommarstugan eller har en stor släkt som alla vill ha tillgång till snabbt internet i sommarstugan, då är det motiverat att köpa en Netgear Nighthawk M2-router.

TP link M7450

4. TP-link M7450 – en budgetrouter du kan flytta på

 • Stöd för nät: 3G och 4G.
 • Wifi-band: 5GHz och 2,4 GHz.
 • Portabel: Ja, med en vikt på 195 gram.
 • Batteritid: Cirka 8 timmar vid aktiv användning.

TP-link M7450 kostar strax under 2 000 kronor, men ger dig trots det mycket prestanda för pengarna. Du kan inte surfa lika snabbt som om du köpt en dyrare Netgear-router, men om en praktisk maxhastighet på omkring 100 Mbps nedströms räcker så är denna router ett bra val.

Du får alltså inte den absolut bästa routern, men samtidigt en mobil router som borde vara bra nog för de allra flesta. Batteritiden är kortare än för toppmodellerna, maxhastigheten är lägre och du kan ”bara” koppla upp 10 enheter på samma gång. Det är de mest tydliga tillkortakommandena.

För vem passar TP-link M7450?

TP-link M7450 passar för alla som vill ha en bärbar mobil router utan att behöva betala allt för mycket pengar. Om du satsar på denna mobila router blir du utan avancerade funktioner som föräldrakontroller, men så länge du bara vill dela din mobila internetuppkoppling på ett enkelt sätt räcker denna router för i princip alla.

D-link DWR 2101 5G router

5. D-link DWR-2101 – testets enda 5G-router

 • Stöd för nät: 4G och 5G.
 • Wifi-band: 5GHz och 2,4 GHz.
 • Portabel: Ja, med en vikt på 235 gram.
 • Batteritid: Cirka 13 timmar vid aktiv användning.

Vill du ha en router för mobilt bredband som ger stöd för 5G? Om ja, då borde du satsa på D-link DWR-2101. 

Du får inte tillgång till någon flashig färgskärm med touchfunktioner, men den skärm som inkluderas är faktiskt riktigt bra. Du kan tydligt se hur mycket surf du gjort av med och hur många enheter som är uppkopplade just nu, och mer information än så behövs egentligen inte. 

Några avancerade funktioner såsom föräldrakontroller eller möjlighet att skapa gästnätverk får du inte heller tillgång till. De funktionerna erbjuder bland annat Netgear Nighthawk M1 och M2.

För vem passar D-link DWR-2101?

Om du vill ha en mobil router som är löjligt snabb och inte har en massa krångliga funktioner du ändå inte använder dig av, då är D-link DWR-2101 det bästa valet. Med denna router kan du komma upp i en hastighet på omkring 700 Mbps nedströms när du är uppkopplad mot 5G-nätet, vilket är sanslöst bra.

Utöver det är latensen (fördröjningen) betydligt lägre än den som gäller för en router som bara har 4G-stöd. Så om du har tillgång till mobilt bredband i 5G-hastighet, då ska du åtminstone fundera över om D-link DWR-2101 kan vara värd pengarna.

Svar på vanliga frågor om router för mobilt bredband