Starlink i Sverige

Starlink Sverige

Elon Musks rymdbolag Spacex har lanserat en spännande internetsatsning i form av Starlink. 

Men hur ligger det till egentligen. Kan du skaffa Starlink i Sverige, hur snabbt går det och vad kostar det att skaffa ett Starlink-abonnemang?

Dessa frågor och fler svara vi på i denna artikeln.

Vad är Starlink?

Starlink är ett satellitsystem och i förlängningen en bredbandsleverantör från företaget Spacex. Starlinks satellit-infrastruktur växer kontinuerligt och nya satelliter skickas löpande ut i rymden vilket förbättrar såväl täckningen som hastigheten i hela Starlink-systemet. 

Starlink är i princip bara anpassat för personer som bor på platser som idag inte kan få snabbt internet. Så det finns inte många Starlink-användare på platser som redan idag har tillgång till snabbt internet via exempelvis mobilt bredband eller fiberuppkoppling

Hur fungerar Starlink?

Starlink fungerar på så sätt att den parabol och den wifi-router du får av Starlink kommunicerar med Starlinks satelliter. Det medför att du får en bra täckning och en bra hastighet när du surfar på internet med Starlink. Totalt sett vill Starlink skjuta upp 40 000 satelliter i omloppsbana runt jorden.

Värt att veta är även att kraftigt regn, kraftigt snöfall och kraftig blåst kan påverka mottagningen för ditt Starlink-system så att hastigheten blir sämre. Men Starlink fungerar idag bra eller mycket bra under svåra väderförhållanden även om hastigheten på din Starlink-uppkoppling kan minska något.

Så installerar du Starlink

Så fort du beställt Starlink får du ett startpaket, eller ett så kallat Starlink Kit. I det paketet hittar du allt som behövs för att komma igång. Närmare bestämt parabol, alla nödvändiga kablar, wifi-router och en markställning. 

Starlinks paraboler är relativt enkla att komma igång med då de inte behöver installeras på ett tak, såsom ett hustak. Den parabol som inkluderas kan nämligen installeras på marken med hjälp av den tillhörande markställningen. 

En annan smidig sak med just installationen är att du kan ladda ner Starlink-appen för iOS eller Android, och således använda AR-teknik för att hitta den bästa platsen att montera parabolen på. 

Kan jag skaffa Starlink i Sverige?

Som läget ser ut idag kan du skaffa Starlink oavsett vart du bor i Sverige.. Tidigare kunde man bara skaffa Starlink i Sverige om man bodde söder om Stockholm. På Starlinks tillgänglighetskarta kan du se vart i världen Starlink erbjuder uppkoppling.

Starlink karta Sverige

Hur snabbt kan du surfa med Starlink?

I Sverige ska du idag kunna surfa i upp till 150 Mbps nerströms, med ett pingvärde på mellan cirka 20 och 40 ms om du har ett Starlink-abonnemang. Men Starlink är inte nöjda där, utan kommer att utöka kapaciteten i framtiden.

I Storbritannien finns det Starlink-abonnemang med en nedladdningshastighet på ungefär 500 Mbps, så vi bör kunna vänta oss likvärdiga hastigheter i Sverige inom kort. 

Vad kostar Starlink?

Första året du har ett Starlink-abonnemang kommer du behöva betala cirka 1 600 kr per månad för det (inkl. hårdvaran). Månadsavgiften är cirka 1 100 kr per månad, och engångskostnaden för hårdvaran ligger på cirka 6 400 kr inklusive frakt- och hanteringsavgift. 

Värt att tänka på är att en nyinstallation av villafiber oftast kostar omkring 20 000 kr, så jämförelsevis är startkostnaden för Starlink inte särskilt hög. 

Är Starlink bättre än fiberbredband?

Nej, I Sverige är Starlink inte bättre än villafiber. Så om du kan skaffa filberbredband på din adress är det en bättre idé att göra det än att skaffa ett abonnemang hos Starlink. Villafiber är nämligen både snabbare och billigare jämfört med Starlink, och det självklara förstavalet som det ser ut idag.

Men du ska tänka på att svaret ovan bara gäller för Sverige. På ställen såsom den amerikanska landsbygden och i Afrika är det mycket ovanligt med fiber då det helt enkelt sällan lönar sig att bygga ut fiberbredbandsnätet där. I de delarna av världen och fler tror man att Starlink har en lysande framtid.

Är Starlink bättre än mobilt bredband?

Nej, I Sverige är Starlink inte bättre än mobilt bredband. I synnerhet inte mobilt bredband med 5G som kommer att bli allt mer vanligt i Sverige. Starlink arbetar faktiskt på att ta fram hårdvara som gör att du ska kunna flytta ditt Starlinkbredband från en plats till en annan, precis som för mobilt bredband men den är inte färdigutvecklad än.

Men även om den nya och flyttbara hårdvaran får se dagens ljus är mobilt bredband ett mycket bättre val än Starlink.