Bredband via fiber

Bredband via fiber är bra för dig som vill ha snabb, stabil och framtidssäker internetuppkoppling. Jämför fiber-abonnemang och hitta den perfekta lösningen för ditt hem. Oavsett om du bor i lägenhet eller villa, om du behöver bredband och TV via fiber, eller bara letar efter billig fiber, så finns det ett stort utbud av möjligheter på marknaden. Ta steget mot en snabbare och stabilare internetuppkoppling genom att investera i fiber.

Visa mer
Bredband via fiber

Filtrera bredband

Snabbval hastighet fiber

100 Mbit/s 150 Mbit/s 250 Mbit/s 300 Mbit/s 500 Mbit/s 600 Mbit/s 1000 Mbit/s 1200 Mbit/s

Hastighet fiber

Abonnemangtyp

Bindningstid

Router

bredband

Senast kontrollerat idag 18 oktober, 2024

50% rabatt i 3 mån

Ownit 10 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Router som tillval
10 Mbit/s Nedladdning
0 mån Bindningstid
199 kr / mån Efter 3 mån 399 kr / mån Till leverantör
50% rabatt i 3 mån

Ownit 100 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Router som tillval
100 Mbit/s Nedladdning
0 mån Bindningstid
229 kr / mån Efter 3 mån 459 kr / mån Till leverantör
50% rabatt i 3 mån

Ownit 250 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Router som tillval
250 Mbit/s Nedladdning
0 mån Bindningstid
259 kr / mån Efter 3 mån 519 kr / mån Till leverantör
50% rabatt i 3 mån

Ownit 500 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Router som tillval
500 Mbit/s Nedladdning
0 mån Bindningstid
264 kr / mån Efter 3 mån 529 kr / mån Till leverantör

Allente 100 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Router som tillval
100 Mbit/s Nedladdning
12 mån Bindningstid
289,50 kr / mån Efter 6 mån 579 kr / mån Till leverantör

Halebop 100 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Utan router
100 Mbit/s Nedladdning
0 mån Bindningstid
295 kr / mån Till leverantör

Tele2 150 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Inklusive router
150 Mbit/s Nedladdning
12 mån Bindningstid
299 kr / mån Till leverantör

Allente 250 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Router som tillval
250 Mbit/s Nedladdning
12 mån Bindningstid
324,50 kr / mån Efter 6 mån 649 kr / mån Till leverantör
3 fria mån

Halebop 250 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Utan router
250 Mbit/s Nedladdning
12 mån Bindningstid
345 kr / mån Till leverantör

Tele2 300 Mbit/s

  • Fast bredband
  • Inklusive router
300 Mbit/s Nedladdning
12 mån Bindningstid
349 kr / mån Till leverantör

Bredband via fiber

Bredband via fiber är den teknik som erbjuder snabb och stabil internetuppkoppling. Med tanke på tillväxten av digitala tjänster, streamingtjänster och arbete hemifrån har behovet av snabbt internet aldrig varit större.

Dessutom har bredband via fiber har snabbt blivit förstahandsvalet för många hushåll och företag som vill säkerställa hög hastighet och tillförlitlighet. Här förklarar vi vad som krävs för att installera fiber, hur det fungerar, vilka fördelar det har och hur du kan jämföra fiber-leverantörer för att hitta den bästa lösningen för dig.

Bredband fiber

Vad är fiberbredband?

Fiberbredband, även känt som bredband via fiber, använder optiska fibrer för att skicka data med ljusets hastighet. Dessa fibrer är tillverkade av glas eller plast och erbjuder bra hastighet och stabilitet, vilket gör dem överlägsna traditionella bredbandstekniker som ADSL eller kabelinternet. Som ett resultat ger fast bredband via fiber ger dig möjlighet att hantera flera uppkopplade enheter, streama högupplösta videor, spela online-spel och arbeta effektivt hemifrån utan avbrott.

Förutsättningar för att få bredband via fiber

För att få bredband via fiber installerat i din bostad eller fastighet finns det några grundläggande förutsättningar att uppfylla:

  1. Tillgång till stadsnät eller annan fiberinfrastruktur: För det första behöver du tillgång till stadsnät eller annan fiberinfrastruktur: I många områden erbjuder lokala stadsnät fiberanslutningar. Därför är det viktigt att din fastighet ligger inom ett område där fiber finns tillgängligt.
  2. Markarbete för nedgrävning av fiberkabel: För det andra, markarbete för nedgrävning av fiberkabel: Om din fastighet inte redan har fiber indraget krävs det ofta grävarbete för att lägga ner fiberkabeln i marken.
  3. Avtal med en fiberleverantör: Slutligen, avtal med en fiberleverantör: När fiberuttaget är installerat i din fastighet behöver du teckna ett abonnemang med en fiberleverantör. Som tur är finns det många olika leverantörer att välja mellan beroende på vilket stadsnät du tillhör.

Hur installeras fiber?

Installationen av fiber-internet sker vanligtvis i flera steg:

  1. Beställning och undersökning av området: När du beställer bredband via fiber hos en leverantör görs en undersökning av din fastighet för att se om fiber kan installeras. Om det krävs grävarbete får du oftast en offert för detta.
  2. Grävning och nedläggning av fiberkabel: I de fall där fiber inte redan finns framdragen, grävs det i marken för att lägga ner fiberkabeln fram till ditt hus, lägenhet eller villa.
  3. Installation av fiberuttag: Ett fiberuttag monteras i din bostad, vilket fungerar som anslutningspunkt mellan fibernätet och din router.
  4. Val av fiber-abonnemang: När installationen är klar kan du välja ett fiberabonnemang som passar dina behov. Det kan vara allt från ett enkelt abonnemang till paket som inkluderar bredband och TV via fiber.

Öppen fiber och stadsnät

I många städer erbjuder stadsnät fiber genom så kallade öppen fiber-lösningar. I Sverige finns det omkring 170 stadsnät som tillhandahåller bredband via fiber till hushåll och företag. Faktum är att av dessa stadsnät är hela 90 procent kommunalt ägda. Därmed fokuserar många stadsnät på att erbjuda stabil och prisvärd infrastruktur för bredband.

Öppen fiber

Nätverk öppnar ofta för flera olika fiberleverantörer, vilket innebär att du som kund kan välja mellan olika operatörer och tjänster. Detta system heter öppen fiber. Stadsnätet tillhandahåller infrastrukturen medan du kan teckna ett fiber-abonnemang från den bredbandsleverantör som passar dig bäst.

Fördelarna med öppen fiber och stadsnät:

  • Möjlighet att jämföra flera leverantörer och hitta billig fiber.
  • Flera tjänstepaket, inklusive bredband och TV via fiber.
  • Högre konkurrens leder ofta till bättre priser och tjänster för konsumenter.
Öppen fiber

Fiber i lägenheter och villor

Installationen av fiber-bredband skiljer sig beroende på om du bor i en villa eller en lägenhet. I en lägenhet kan fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen ha tagit beslut om att dra in fiber. Här är det vanligt att fiberuttag redan finns installerat i varje lägenhet. Du kan då enkelt ansluta en fiber-router och teckna ett abonnemang hos en leverantör som ingår i fastighetens nät.

För dig som bor i villa krävs det oftast mer arbete för att dra in fiber. Fiberuttag i villa installeras vanligtvis efter att fiberkabeln grävts fram till tomten, och ibland måste du stå för delar av kostnaden för grävarbetet själv. Totala kostnaden för att installera fiber i villa ligger runt 10.000 – 30.000 kr. Vill man undvika den kostnaden kan man istället kolla på andra lösningar som obegränsat mobilt bredband eller satellitbredband.

Priser för bredband via fiber

Priset för bredband via fiber kan variera beroende på flera faktorer, såsom var du bor, vilken leverantör du väljer, och om installationen kräver grävarbete. Priset för själva fiber-abonnemanget varierar också beroende på hastigheten och vilka tjänster som ingår, såsom TV via fiber eller telefonitjänster.

Generellt sett kan priset för ett standardabonnemang ligga mellan 300 och 600 kronor per månad. Det är dock alltid bra att jämföra bredband och leverantörer innan du bestämmer dig.

Fördelar med fiber

Det finns många fördelar med att välja bredband via fiber:

  • Hastighet: Fiberbredband erbjuder hastigheter som andra tekniker oftast inte kan matcha.
  • Stabilitet: Du slipper problem med störningar som kan uppstå med trådlösa eller äldre kopparbaserade tekniker.
  • Framtidssäkert: Fiber är en teknologi som är redo för framtiden och klarar av den ökade efterfrågan på bredbandskapacitet.
  • Flexibilitet med öppen fiber: Möjligheten att välja mellan olika leverantörer och abonnemang gör att du kan hitta ett paket som passar just dina behov.

Vanliga frågor