Hitta bästa mobilabonnemang 2024

Det är inte helt enkelt att hitta det bästa mobilabonnemanget för allas behov. Men samtidigt är det fullt möjligt, vi hjälper dig att hitta det bästa mobilabonnemanget 2024.

Visa mer
Bästa mobilabonnemang
mobilabonnemang

Senast kontrollerat idag 22 april, 2024

Redo för 5G
Vimla abonnemang

Vimla 100 GB

100 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
20 kr / mån Efter 4 mån 370 kr / mån Till operatör
370 kr / mån Just nu 20 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Hallon mobil

Hallon 100 GB

100 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
79 kr / mån Efter 4 mån 359 kr / mån Till operatör
359 kr / mån Just nu 79 kr / mån Till operatör
25 kr första mån
tellus mobil

Tellus Mobil 100 GB

100 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
345 kr / mån Till operatör
345 kr / mån Till operatör
Dubbel surf!
Comviq abonnemang

Comviq Fastpris 100 GB

100 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
395 kr / mån Till operatör
395 kr / mån Till operatör
Lyca mobile

Lyca Mobile 150 GB

150 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
398 kr / mån Till operatör
398 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Halebop abonnemang

Halebop 200 GB

200 GB Surf
Fria Samtal
12 mån Bindningstid
399 kr / mån Till operatör
399 kr / mån Till operatör
Redo för 5G
Halebop abonnemang

Halebop 100 GB

100 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
399 kr / mån Till operatör
399 kr / mån Till operatör

Bästa mobilabonnemang för student

Bästa mobilabonnemanget för dig som student är givetvis ett anpassat studentabonnemang. Många av mobiloperatörerna har skapat speciella abonnemang för dig som studerar. Bästa mobilabonnemang (sett till pris) för student just nu är:

Redo för 5G
Hallon mobil

Hallon 10 GB Student

10 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
19 kr / mån Efter 4 mån 109 kr / mån Till operatör

Bästa mobilabonnemang för pensionär

Som pensionär kanske det är extra viktigt att hålla nere på kostnaderna. Därför bör man välja ett pensionärsabonnemang som har bättre pris än ett vanligt abonnemang. Ibland heter dessa abonnemang även seniorabonnemang, vilket betyder att du får rabatt redan om du är 55 år eller äldre. Bästa mobilabonnemang för pensionär och senior just nu är:

Redo för 5G
Hallon mobil

Hallon 4 GB Senior

4 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
19 kr / mån Efter 4 mån 99 kr / mån Till operatör

Bästa mobilabonnemang för barn och ungdom

Ska ditt barn få sin första mobil och behöver ett bra abonnemang? eller är du under 18 år och vill kunna surfa och ringa billigt? Då är det bra att kolla efter barn och ungdomsabonnemang anpassade för just barn och ungdom. Bästa mobilabonnemang för barn och ungdom just nu är:

Redo för 5G
Hallon mobil

Hallon 10 GB Barn/Ungdom

10 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
19 kr / mån Efter 4 mån 109 kr / mån Till operatör

Bästa abonnemang med obegränsad surf

Alla operatörer erbjuder inte obegränsad surf i dagsläget och priserna är oftast höga. Därför är det extra viktigt att kolla upp priser och hitta kampanjer för att få ett så bra pris som möjligt. Bästa abonnemanget med lägst pris för fri surf just nu är:

chilimobil

Chilimobil Fri surf
(Upp till 1 Mbit/s)

Obegr. GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
129 kr / mån Till operatör

Bästa företagsabonnemang för mobil

Som företagare vill man såklart ha en välfungerande telefoni. Men man vill samtidigt hålla nere på kostnaderna. Genom att jämföra företagsabonnemang kan företaget spara mycket pengar varje månad. Tänk på att företagspriserna allt som oftast anges utan moms hos operatörerna. Bästa mobilabonnemanget för företag just nu är:

Redo för 5G
Hallon mobil

Hallon Företag 10 GB

10 GB Surf
Fria Samtal
0 mån Bindningstid
129 kr / mån Till operatör

10 faktorer för att hitta bästa mobilabonnemang 2024

  1. Hur mycket får abonnemanget kosta?
  2. Är det viktigt att få fria samtal och sms?
  3. Hur mycket surf behöver du?
  4. Vill du kunna spara din surf månad för månad?
  5. Är du villig att teckna dig för ett längre mobilabonnemang?
  6. Var kommer du använda ditt mobilabonnemang?
  7. Kommer du använda ditt mobilabonnemang utanför Sverige?
  8. Vill du kunna skaffa telefon och abonnemang på samma gång?
  9. Hur viktigt är det med bra kundsupport?
  10. Tillhör du en kundgrupp som får extra rabatt?

1. Vad får ditt mobilabonnemang kosta?

Det är normalt att ett mobilabonnemang kostar mellan cirka 100 och 400 kr per månad.

Tänk på detta

När du bestämmer vad ditt mobilabonnemang får kosta ska du tänka på hur mycket du kommer att använda din mobiltelefon. Du ska även fundera på hur stor summa du har råd att betala för ditt mobilabonnemang varje månad. 

Att nedgradera ett dyrt mobilabonnemang i efterhand är såväl dyrt som onödigt, så se till att välja en passande prisnivå redan från början. 

2. Vill du ha fria samtal och sms?

Du får i princip alltid fria samtal och sms oavsett vilken mobiloperatör du skaffar ditt mobilabonnemang hos. För många år sedan kostade röstsamtal och sms pengar, men numera är det nästan alltid datatrafiken som är den enda rörliga faktor som påverkar priset på ditt mobilabonnemang.

Tänk på detta

Det är viktigt att du säkerställer att du verkligen får fria sms och fria röstsamtal. Men som vi tidigare sagt är det extremt ovanligt att inte få det. 

3. Hur mycket surf behöver du ha?

Att ha tillräckligt med surf är mycket viktigt, så se till att skaffa ett mobilabonnemang med lite mer surf än vad du brukar göra av med. Vanliga månadspotter hos operatörerna ligger i regel på mellan 3 GB och obegränsad surf

Tänk på detta

Hur mycket surf du behöver per månad beror till stor del på var du surfar någonstans. Om du oftast surfar med telefonen i hemmet och har tillgång till wifi dras ingen surf alls från ditt mobilabonnemang, vilket medför att du i regel klarar dig med en mindre surfpott.

Men om du använder datatunga tjänster såsom Spotify och Netflix utanför ditt eget wifi behöver du oftast mycket surf. Att streama från Netflix i bra kvalitet kräver över 5 GB data per timme, så om streaming av filmer och serier utanför ditt eget wifi är något du vill kunna göra är det en bra idé att skaffa ett abonnemang med obegränsad surf. 

4. Vill du kunna spara din surf från månad till månad?

Det har blivit mer vanligt att operatörerna låter dig spara din surf från månad till månad, men det är samtidigt långt ifrån alla operatörer som erbjuder det. 

Tänk på detta

Om operatören säger att du får spara din surf är det viktigt att du tar reda på vilka villkor som gäller. I princip alla operatörer som låter dig spara din surf har begränsningar som säger att du maximalt får spara ett visst antal GB per månad. Oftast får du spara mellan 5 och 100 GB per månad, så skillnaden är stor. 

5. Vill du teckna dig för att längre mobilabonnemang?

Om du tecknar dig för ett längre mobilabonnemang får du ibland ett bättre pris. Det kan därför vara en god idé att fråga dig själv om du är beredd att binda upp dig hos en viss operatör under en längre period. 

Tänk på detta

Om du vill kunna byta mobilabonnemang när du vill är det en bra idé att skaffa ett mobilabonnemang med en kort uppsägningstid. En kort uppsägningstid är i regel bra att ha om du snart ska flytta och inte vet hur bra täckningen är på det nya stället. 

Men om du vet att du kommer bli nöjd med den operatör du tecknar avtal med är ett längre abonnemang ibland en bra väg att gå. I synnerhet om du får något bra på köpet, såsom en billigare månadsavgift. 

6. Var använder du ditt mobilabonnemang?

Olika operatörer erbjuder olika bra täckning, så det är viktigt att du väljer en operatör som har en bra täckning där du bor. Du ska även tänka på att du ska få bra täckning där du semestrar om du exempelvis campar eller har en stuga någonstans i Sverige.

Tänk på detta

Jämför vilken täckning operatörerna erbjuder och välj en operatör som fungerar bra där du kommer använda din telefon. Som tumregel erbjuder alla operatörer en bra täckning i stora och medelstora städer. Men i mindre städer och på landsbygden är det normalt att Telia (och operatörer som använder Telias nät) som har den bästa täckningen. 

7. Ska du använda ditt mobilabonnemang utanför Sverige?

Om du ofta reser till länder inom EU och EES är det en bra idé att välja ett mobilabonnemang som gör att du kan surfa och ringa inom större delen av Europa med samma villkor som hemma. Du ska även fundera på om du ofta kommer att resa till länder utanför EU och EES, såsom Thailand.

Tänk på detta

Du ska tänka på att olika abonnemang har olika villkor för samtal och surf inom EU och EES. Det finns billiga mobilabonnemang där du inte får ta med så mycket surf inom EU och EES, men det finns även abonnemang som låter dig ta med 200 GB surf och ibland obegränsad surf inom EU och EES.

Om du ofta åker till länder utanför EU är det en bra idé att granska prislistan utanför Europa för den operatör du tänkt teckna ett abonnemang hos. Vissa länder är det så dyrt att använda sitt abonnemang i att det är bättre att köpa ett lokalt kontantkort istället för att ta med sitt vanliga mobilabonnemang. 

8. Vill du inkludera en mobiltelefon i ditt abonnemang?

Det finns ett flertal operatörer som låter dig inkludera en mobiltelefon i ditt abonnemang. Många uppskattar nämligen att kunna välja till en ny iPhone eller Samsung när man ändå förlänger sitt mobilabonnemang.

Tänk på detta

Du ska tänka på att jämföra totalkostnaden för ditt mobilabonnemang både utan och med inkluderad telefon. I vissa fall är det bättre att köpa mobiltelefonen kontant och bara teckna ett vanligt mobilabonnemang hos operatören. Men som tumregel brukar operatörerna rabattera telefonen när du ändå tecknar ett abonnemang hos dem.

Du ska även komma ihåg att bindningstiden förlängs om du väljer att inkludera en telefon i ditt mobilabonnemang. Vanligtvis har ett mobilabonnemang med ny telefon en bindningstid på mellan 1 och 2 år.

9. Är det viktigt med bra kundsupport?

Att erbjuda kundsupport via telefon är en stor utgift för operatörerna, så av den anledningen är det många operatörer som erbjuder lite enklare support för att tjäna pengar.

Tänk på detta

Att få bra kundsupport är något som inte alla behöver. Så tänk på att om du inte har behov av snabb kundsupport med bra öppettider sparar du pengar på att vara utan det. Många budgetoperatörer erbjuder enkel support och kompenserar det med riktigt låga priser.

Om du däremot behöver bra kundsupport ska du säkerställa att du kan nå supporten via den kontaktväg du önskar såsom telefon och/eller chatt. Det är även en bra idé att du tar reda på vilka öppettider supportavdelningen har så du blir nöjd med de öppettider som erbjuds när du väl skaffat abonnemanget. 

10. Kan man få extra rabatt?

Om du tillhör en kundgrupp som kan få extra rabatt, det vill säga seniorer eller studenter är det en bra idé att teckna ett student– eller seniorabonnemang

Tänk på detta

Ta reda på om du uppfyller de villkor som krävs för att du ska få ett rabatterat mobilabonnemang. Som senior räknas oftast personer över 55 år, och som student räknas i regel högskolestudenter och gymnasieelever. 

Som tumregel får du en rabatt på mellan cirka 10 och 20 % om du räknas in som student eller senior. Och i ungefärliga drag är det cirka hälften av operatörerna som erbjuder stundent- och seniorabonnemang.