Det är inte helt enkelt att hitta det bästa mobilabonnemanget för allas behov. Men samtidigt är det fullt möjligt, vi hjälper dig att hitta det bästa mobilabonnemanget 2024.
Visa merSenast kontrollerat idag 15 november, 2024
Bästa mobilabonnemanget för dig som student är givetvis ett anpassat studentabonnemang. Många av mobiloperatörerna har skapat speciella abonnemang för dig som studerar. Bästa mobilabonnemang (sett till pris) för student just nu är:
Som pensionär kanske det är extra viktigt att hålla nere på kostnaderna. Därför bör man välja ett pensionärsabonnemang som har bättre pris än ett vanligt abonnemang. Ibland heter dessa abonnemang även seniorabonnemang, vilket betyder att du får rabatt redan om du är 55 år eller äldre. Bästa mobilabonnemang för pensionär och senior just nu är:
Ska ditt barn få sin första mobil och behöver ett bra abonnemang? eller är du under 18 år och vill kunna surfa och ringa billigt? Då är det bra att kolla efter barn och ungdomsabonnemang anpassade för just barn och ungdom. Bästa mobilabonnemang för barn och ungdom just nu är:
Alla operatörer erbjuder inte obegränsad surf i dagsläget och priserna är oftast höga. Därför är det extra viktigt att kolla upp priser och hitta kampanjer för att få ett så bra pris som möjligt. Bästa abonnemanget med lägst pris för fri surf just nu är:
Som företagare vill man såklart ha en välfungerande telefoni. Men man vill samtidigt hålla nere på kostnaderna. Genom att jämföra företagsabonnemang kan företaget spara mycket pengar varje månad. Tänk på att företagspriserna allt som oftast anges utan moms hos operatörerna. Bästa mobilabonnemanget för företag just nu är:
Det är normalt att ett mobilabonnemang kostar mellan cirka 100 och 400 kr per månad.
När du bestämmer vad ditt mobilabonnemang får kosta ska du tänka på hur mycket du kommer att använda din mobiltelefon. Du ska även fundera på hur stor summa du har råd att betala för ditt mobilabonnemang varje månad.
Att nedgradera ett dyrt mobilabonnemang i efterhand är såväl dyrt som onödigt, så se till att välja en passande prisnivå redan från början.
Du får i princip alltid fria samtal och sms oavsett vilken mobiloperatör du skaffar ditt mobilabonnemang hos. För många år sedan kostade röstsamtal och sms pengar, men numera är det nästan alltid datatrafiken som är den enda rörliga faktor som påverkar priset på ditt mobilabonnemang.
Det är viktigt att du säkerställer att du verkligen får fria sms och fria röstsamtal. Men som vi tidigare sagt är det extremt ovanligt att inte få det.
Att ha tillräckligt med surf är mycket viktigt, så se till att skaffa ett mobilabonnemang med lite mer surf än vad du brukar göra av med. Vanliga månadspotter hos operatörerna ligger i regel på mellan 3 GB och obegränsad surf.
Hur mycket surf du behöver per månad beror till stor del på var du surfar någonstans. Om du oftast surfar med telefonen i hemmet och har tillgång till wifi dras ingen surf alls från ditt mobilabonnemang, vilket medför att du i regel klarar dig med en mindre surfpott.
Men om du använder datatunga tjänster såsom Spotify och Netflix utanför ditt eget wifi behöver du oftast mycket surf. Att streama från Netflix i bra kvalitet kräver över 5 GB data per timme, så om streaming av filmer och serier utanför ditt eget wifi är något du vill kunna göra är det en bra idé att skaffa ett abonnemang med obegränsad surf.
Det har blivit mer vanligt att operatörerna låter dig spara din surf från månad till månad, men det är samtidigt långt ifrån alla operatörer som erbjuder det.
Om operatören säger att du får spara din surf är det viktigt att du tar reda på vilka villkor som gäller. I princip alla operatörer som låter dig spara din surf har begränsningar som säger att du maximalt får spara ett visst antal GB per månad. Oftast får du spara mellan 5 och 100 GB per månad, så skillnaden är stor.
Om du tecknar dig för ett längre mobilabonnemang får du ibland ett bättre pris. Det kan därför vara en god idé att fråga dig själv om du är beredd att binda upp dig hos en viss operatör under en längre period.
Om du vill kunna byta mobilabonnemang när du vill är det en bra idé att skaffa ett mobilabonnemang med en kort uppsägningstid. En kort uppsägningstid är i regel bra att ha om du snart ska flytta och inte vet hur bra täckningen är på det nya stället.
Men om du vet att du kommer bli nöjd med den operatör du tecknar avtal med är ett längre abonnemang ibland en bra väg att gå. I synnerhet om du får något bra på köpet, såsom en billigare månadsavgift.
Olika operatörer erbjuder olika bra täckning, så det är viktigt att du väljer en operatör som har en bra täckning där du bor. Du ska även tänka på att du ska få bra täckning där du semestrar om du exempelvis campar eller har en stuga någonstans i Sverige.
Jämför vilken täckning operatörerna erbjuder och välj en operatör som fungerar bra där du kommer använda din telefon. Som tumregel erbjuder alla operatörer en bra täckning i stora och medelstora städer. Men i mindre städer och på landsbygden är det normalt att Telia (och operatörer som använder Telias nät) som har den bästa täckningen.
Om du ofta reser till länder inom EU och EES är det en bra idé att välja ett mobilabonnemang som gör att du kan surfa och ringa inom större delen av Europa med samma villkor som hemma. Du ska även fundera på om du ofta kommer att resa till länder utanför EU och EES, såsom Thailand.
Du ska tänka på att olika abonnemang har olika villkor för samtal och surf inom EU och EES. Det finns billiga mobilabonnemang där du inte får ta med så mycket surf inom EU och EES, men det finns även abonnemang som låter dig ta med 200 GB surf och ibland obegränsad surf inom EU och EES.
Om du ofta åker till länder utanför EU är det en bra idé att granska prislistan utanför Europa för den operatör du tänkt teckna ett abonnemang hos. Vissa länder är det så dyrt att använda sitt abonnemang i att det är bättre att köpa ett lokalt kontantkort istället för att ta med sitt vanliga mobilabonnemang.
Det finns ett flertal operatörer som låter dig inkludera en mobiltelefon i ditt abonnemang. Många uppskattar nämligen att kunna välja till en ny iPhone eller Samsung när man ändå förlänger sitt mobilabonnemang.
Du ska tänka på att jämföra totalkostnaden för ditt mobilabonnemang både utan och med inkluderad telefon. I vissa fall är det bättre att köpa mobiltelefonen kontant och bara teckna ett vanligt mobilabonnemang hos operatören. Men som tumregel brukar operatörerna rabattera telefonen när du ändå tecknar ett abonnemang hos dem.
Du ska även komma ihåg att bindningstiden förlängs om du väljer att inkludera en telefon i ditt mobilabonnemang. Vanligtvis har ett mobilabonnemang med ny telefon en bindningstid på mellan 1 och 2 år.
Att erbjuda kundsupport via telefon är en stor utgift för operatörerna, så av den anledningen är det många operatörer som erbjuder lite enklare support för att tjäna pengar.
Att få bra kundsupport är något som inte alla behöver. Så tänk på att om du inte har behov av snabb kundsupport med bra öppettider sparar du pengar på att vara utan det. Många budgetoperatörer erbjuder enkel support och kompenserar det med riktigt låga priser.
Om du däremot behöver bra kundsupport ska du säkerställa att du kan nå supporten via den kontaktväg du önskar såsom telefon och/eller chatt. Det är även en bra idé att du tar reda på vilka öppettider supportavdelningen har så du blir nöjd med de öppettider som erbjuds när du väl skaffat abonnemanget.
Om du tillhör en kundgrupp som kan få extra rabatt, det vill säga seniorer eller studenter är det en bra idé att teckna ett student– eller seniorabonnemang.
Ta reda på om du uppfyller de villkor som krävs för att du ska få ett rabatterat mobilabonnemang. Som senior räknas oftast personer över 55 år, och som student räknas i regel högskolestudenter och gymnasieelever.
Som tumregel får du en rabatt på mellan cirka 10 och 20 % om du räknas in som student eller senior. Och i ungefärliga drag är det cirka hälften av operatörerna som erbjuder stundent- och seniorabonnemang.