Topplista ljudböcker – bästa ljudböckerna 2024

Det finns många bra ljudbokstjänster som låter dig streama i princip alla populära ljudböcker. Men vilka är de mest populära ljudböckerna just nu? Det får du reda på här med en komplett topplista över populära ljudböcker 2022.

Visa mer
Topplista ljudböcker

10 av de bästa ljudböckerna 2024

  1. Harry Potter-ljudböckerna.
  2. Game of Thrones-ljudböckerna.
  3. Omgiven av idioter.
  4. Mammas son banditen.
  5. Liftarens guide till galaxen.
  6. Sagan om Ringen-ljudböckerna.
  7. Störst av allt.
  8. Bränn alla mina brev.
  9. 1984.
  10. Svensk Maffia.

Nedan berättar vi mer om ljudböckerna i större detalj.

1. Ljudböckerna om Harry Potter

Harry Potter-böckerna, som i sin tur är skrivna av JK Rowling, gavs ut mellan 1996 och 2007. Böckerna har sålts i över 450 miljoner exemplar, och Harry Potter-samlingen finns översatt till över 73 språk. 

Du kan lyssna på Harry Potter-böckerna hos bland annat Bookbeat. Uppspelningstiden ligger på cirka 10 timmar per bok, och uppläsare är Björn Kjellman.

2. Ljudböckerna om Game of Thrones

I George R.R. Martins Game of Thrones-böcker kämpar många klaner och familjer om att bli de som tar över järntronen. Intrigerna är många och spänningen är det inget fel på i denna klassiker som finns som både bok och tv-serie. 

Du kan lyssna på Game of Thrones-böckerna på Bokus Play, Bookbeat och Nextory. Det finns totalt 5 ljudböcker i serien, och varje ljudbok har en uppspelningstid på cirka 40 timmar.

3. Ljudboken Omgiven av idioter

Omgiven av idioter av Thomas Eriksson är en omtvistad bok, för vissa menar att innehållet är träffsäkert medan andra menar att innehållet är glorifierat trams. Oavsett hur man förhåller sig till boken är den faktiskt värd att lyssna på.

Du kan lyssna på Omgiven av idioter hos Bokus Play, Bookbeat, Nextory och Audible. Uppläsningstiden ligger på cirka 9 timmar, och uppläsaren är Thomas Eriksson själv.

4. Ljudboken Mammas son banditen

Mammas son banditen är en ljudbok där du får träffa på Mehdi Seyyed, som i sin tur grundade Bandidos i Göteborg. Boken handlar även om brottsadvokaten Arash Raoufi, som ofta försvarar Mehdi när han hamnar i trubbel.

Ljudboken är mycket populär och går att lyssna på hos bland annat Bokus Play, Bookbeat och Nextory.

5. Ljudboken Liftarens guide till Galaxen

I Liftarens guide till Galaxen får du följa med när huvudpersonen Arthur Dent bland annat försöker stoppa ett intergalaktiskt krig. Stephen Fry är berättarröst, och värt att notera är att samma man läser upp boken på engelska och alltså inte svenska. 

Ljudboksversionen av Liftarens guide till Galaxen finns på Bookbeat och Nextory.

6. Ljudböckerna i Sagan om Ringen-triologin

Sagan om Ringen-triologin gavs för första gången ut år 1954, och är skriven av Professor J.R.R Tolkien. Boken handlar i korthet om att Sauron, som är mörkrets härskare, ska besegras av goda krafter som bland annat inkluderar en hobbit vid namn Frodo Baggins.

Uppläsaren heter Jan Waldekranz, och de tre böckerna har en uppläsningstid på cirka 22 timmar vardera. Böckerna finns idag tillgängliga på Bookbeat och Audible.

7. Ljudboken Störst av allt

Rättegångsthrillern som blev till en Netflix-serie, det vill säga Störst av allt, handlar om artonåriga Majas liv efter att hon blivit misstänkt för att vara delaktig i en skolskjutning. Berättarrösten är Lo Kauppi, och uppspelningstiden ligger på cirka 13 timmar.

Ljudboksversionen av Störst av allt finns tillgänglig på Bokus Play, Bookbeat och Audible.

8. Ljudboken Bränn alla mina brev

Bränn alla mina brev är en känslosam historia som handlar om Alex Schulmans mormor Karin, och hennes otrohetsaffär med Olof Lagercrantz. I boken beskriver Alex Schulman, som alltså läser upp boken själv i ljudboksversionen, hur denna kärlekssorg kan ha bidragit till så mycket elände över flera generationer.

Ljudboken har en uppläsningstid på cirka 5 och en halv timme. Bränn alla mina brev finns idag tillgänglig på Bokus Play, Bookbeat och Nextory. 

9. Ljudboken 1984

George Orwells bok 1984 är en av 1900-talets mest lästa böcker. Boken handlar i sin tur om landet Oceanien, som styrs av en ett kommunistiskt diktaturparti som aggressivt övervakar sin befolkning. Uttrycken ”Storebror ser dig” och ”Orwellska” har båda myntats tack vare den här boken. 

Ljudboksversionen av 1984 har en längd på cirka 13 timmar, och det är Björn Granath som läser upp den svenska versionen av ljudboken. Boken finns tillgänglig på Nextory, Bookbeat och Bokus Play. 

10. Ljudboken Svensk Maffia

Svensk Maffia är skriven av Lasse Wierup och släpptes år 2008. Som titeln säger handlar boken om hur den svenska maffian fungerar. Alltså hur organiserade grupper som Bandidos, Brödraskapet och Hells Angels opererar i Sverige samt vad Polisen gör för att försöka stoppa dem.

Det är Tomas Bolme som läser upp ljudboken, som i sin tur har en uppläsningstid på cirka 17 timmar. Denna ljudbok finns tillgänglig på Bokus Play, Bookbeat och Nextory.