Ringa och surfa utomlands – Allt om hur det fungerar

Ringa utomlands

Ska du på semester och funderar på om du kan ringa utomlands? I princip alla som har en mobiltelefon vet att reglerna som finns för surf och telefoni utomlands är ganska krångliga. Men det gör ingenting. Här lär du dig nämligen allt om hur det fungerar med såväl surf som telefonsamtal utanför Sveriges gränser.

Surf inom EU

Roam like at home

EU:s initiativ Roam Like At Home infördes år 2017 och innebär att du får surfa för samma pris inom EU och EES som du gör i Sverige. Du får även ta med dig hela eller delar av din datapott till länder inom EU/EES. Den exakta mängd surf du får ta med inom EU bestäms av din operatör.

Länder som inkluderas i Roam like at home-samarbetet

Belgien, Bulgarien, Cypern (grekiska sidan), Danmark, Desirade, Estland, Finland, Frankrike, Franska Guyana, Franska Västindien, Gibraltar, Grekland, Guadeloupe, Irland, Island, Italien, Kroatien, Les Saints, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Marie-Galante, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, San Marino/Italien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten/Italien, Åland, Österrike.

Länder som inte inkluderas i Roam like at home-samarbetet

Ryssland, Albanien, Färöarna, Grönland, Monaco, Montenegro, Schweiz, Serbien, Cypern (den turkiska sidan).

I de länder som inte är med i EU:s Roam like at home-initiativ är det dyrt att surfa. Så om du ska åka till något av de länderna är det en bra idé att kontrollera vilka priser som gäller för surf med din operatör.

Regler för obegränsad surf

Om du har ett mobilabonnemang med obegränsad surf är det din operatörs skyldighet att ge dig en stor mängd surf inom EU/EES utan att du behöver betala extra för det. Exakt hur mycket surf du får tillgång till skiftar beroende på vilken operatör du har.

Regler för abonnemang med surfpott

För abonnemang med surfpott har operatören rätt att sätta ett datatak inom EU och EES. Hur mycket av din surf du får ta med dig beror dels på hur mycket ditt abonnemang kostar, och dels på hur generös din operatör är.

Om surfen tar slut inom EU/EES

Om din surf skulle ta slut när du är utanför EU och EES får du börja betala extra för din dataanvändning. Som högst får din operatör ta ut 2 euro (ca. 20 kr) per GB om din surfpott tar slut utomlands.

Surf utanför EU

Att surfa utanför EU- och EES-samarbetet är dyrt. Förslagsvis ska du skaffa ett utlandsabonnemang eller ett lokalt kontantkort om du planerar att surfa i ett land utanför EU/EES.

Att ringa utomlands inom och utanför EU

Pris för samtal inom EU

Om du får använda ditt abonnemang utomlands för din operatör ringer du för samma pris som hemma inom EU och EES. Att samma priser som hemma är det som gäller står skrivet i lag, alltså i EU:s roaminglag från 2017.

Pris för samtal utanför EU

Kostnaden för att ringa från ett land inom EU/EES till ett land utanför EU/EES är ofta så pass hög att du tjänar på att skaffa antingen ett utlandspaket eller ett lokalt kontantkort.

Att skaffa ett utlandspaket

Operatörer såsom Tre och Telenor erbjuder utlandspaket med billigare utlandssamtal och utlandssurf. Det kan vara värt att skaffa ett sådant om du ofta har behov av att ringa och surfa utanför EU och EES.

Svar på vanligt ställda frågor