Vad är mobildata egentligen?

Vad är mobildata

När du skaffar ett mobilabonnemang får du mobildata. Men vad är mobildata egentligen, och vad använder du det till? Det svarar vi på nu.

Vad är mobildata?

Mobildata är någonting som din exempelvis telefon använder för att kunna vara uppkopplad mot internet när du inte har wifi. Tack vare att det finns mobildata får du möjlighet att koppla upp dina prylar på nätet i princip var du än befinner dig. Allt du behöver är mobiltäckning.

Hur fungerar mobildata?

Mobildata använder samma nätverk som mobilmasterna sänder ut, som bland annat operatörer som Telia och Tele2 hyrt in sig på. Det bästa med att mobildata sänds ut via mobilmasterna är att täckningen blir utmärkt, till skillnad från exempelvis Wifi som har en kortare täckning.

Vad använder jag mobildata till?

Du använder mobildata för att exempelvis öppna nya sidor när du surfar på internet, för att ladda ner appar och för att skicka e-postmeddelanden. Allt du laddar upp och ner från internet drar data på din telefon, och hur mycket som dras varierar beroende på vad du gör.

Mobildata mäts oftast med hjälp av megabyte (MB) och gigabyte (GB). Det går ungefär 1 000 MB på 1 GB data. 

Det här kan du göra med 500 GB data:

  • Du kan skicka omkring 1 500 e-postmeddelanden.
  • Du kan ladda omkring 2 800 webbsidor.
  • Du kan streama musik i ungefär 500 minuter.
  • Du kan ladda ner ungefär 250 bilder.
  • Du kan titta på ett cirka 30 minuter långt videoklipp i HD-kvalitet.
  • Du kan ladda ner omkring 125 appar.

Värt att tänka på är att så fort du har wifi, då dras ingen mobildata över huvudtaget. Så om du exempelvis ska titta på video i 4K, då är det i princip ett måste att ha tillgång till wifi. 

Kostar mobildata pengar?

Ja, mobildata kostar pengar i form av den avgift du betalar till din mobiloperatör. I regel ringer och sms:ar du gratis, medan det enda som gör att priset skiljer sig för ditt mobilabonnemang är den datamängd du får tillgång till. Det finns även abonnemang med obegränsad surf.

Svar på vanligt ställda frågor