Telenor och Tre kan bli samma operatör

Telenor och Tre sammanslagning

Enligt Financial Times diskuterar mobiloperatörerna Telenor och Tre om att slå ihop företagens verksamheter i Sverige och Danmark. 

Tre startade i Sverige i samband med att det då nya 3G-nätet lanserades. Tre är idag den minsta av de fyra största mobiloperatörerna i Sverige med en marknadsandel på 15,8 procent. 

Telenor i Sverige var först Europolitan, vilket senare blev Vodafone och till sist Telenor. 

Diskussioner om sammanslagning i tidigt skede

Diskussionerna om en sammanslagning av operatörerna ska enligt uppgifter vara i ett tidigt skede. Ägaren av Tre, CK Hutchison, har påbörjat samtal med Telenor, samt Investor som är delägare av Tre i om att slå ihop verksamheterna i Sverige och Danmark. 

Vad skulle en sammanslagning innebära?

Skulle en sammanslagning av operatörerna gå igenom blir den nya konstelationen den största mobiloperatören i Sverige. Telenors marknadsandel ligger på 19,5% och Tre på 15,8%, vilket tillsammans blir 35,4%. Vilket gör att de blir större än Telia som idag är störst med en marknadsandel på  33,2%.

Vad händer med lågprisoperatörerna?

Både Telenor och Tre har sina lågprisoperatörer. Vimla som drivs av Telenor och Tre har Hallon. Vad som händer med dessa virtuella operatörer kan man bara spekulera i. Antingen slås de ihop till en lågprisoperatör, eller så fortsätter de som vanligt även efter en sammanslagning av huvudoperatörerna. Både Vimla och Hallon är idag starka varumärken och har nöjda kunder och det finns ingen risk med att teckna mobilabonnemang hos dessa i dagsläget.