Köpa mobiltelefon utan kreditupplysning – så går det till

Mobiltelefon utan kreditupplysning

Kan du köpa en mobiltelefon om du har betalningsanmärkningar och/eller finns med i Kronofogdens register? Alltså; kan du köpa en mobiltelefon utan att en kreditupplysning tas på dig?

Ett tydligt svar på den frågan får du i den här artikeln.

Kan du köpa en mobiltelefon utan kreditupplysning?

Ja, du kan köpa en mobiltelefon utan att en kreditupplysning tas på dig. Viktigt att veta är att du måste köpa mobiltelefonen kontant, för alla operatörer i Sverige tar en kreditupplysning på dig om du väljer att inkludera en telefon på avbetalning i ditt mobilabonnemang.

Kan du köpa ett mobilabonnemang utan kreditupplysning?

Vi kan inte säkert säga om det tas en kreditupplysning på dig om du bara tecknar dig för ett mobilabonnemang, för det varierar. Det är helt enkelt så att vissa operatörer gör en kreditupplysning på personer som tecknar nya abonnemang, medan andra inte gör det.

Generellt sett tar lågprisoperatörer såsom Vimla, Hallon och Fello inte någon kreditupplysning på kunder som bara skaffar abonnemang. Detta medan deras moderbolag såsom Telia och Telenor i princip alltid väljer att göra det.

Så köper du en mobiltelefon utan kreditupplysning

1. Jämför mobilabonnemang på vår sida

På vår sida kan du jämföra abonnemang, här hittar du alla abonnemang som vänder sig mot svenskar. Där ska du alltså se till att välja det abonnemang som passar dig bäst, för således ta dig till operatörens webbsida.

2. Köp mobiltelefonen kontant

Om du vill skaffa en mobil med abonnemang är det viktigt att du betalar telefonen i förskott, exempelvis med kort eller via Swish. Om du väljer att delbetala din mobiltelefon är risken för att en kreditupplysning tas på dig 100 %.

3. Välj ett enkelt abonnemang

Ju enklare, det vill säga ju billigare abonnemang du skaffar, desto lägre är risken för att operatören ska välja att ta en kreditupplysning på dig. Om allt går som det ska har du nu en ny mobiltelefon och ett nytt mobilabonnemang trots betalningsanmärkning eller skuld hos Kronofogden.

Om du får avslag

Om operatören tar en kreditupplysning på dig och ger dig ett avslag på din ansökan finns det andra vägar att gå. För det första kan du prova med att ansöka om ett abonnemang hos en annan mobiloperatör, och för det andra kan du välja att skaffa ett kontantkort till din mobiltelefon i stället för ett mobilabonnemang.

Svar på vanligt ställda frågor