För vissa kanske ett kontantkort var det första steget in på mobilmarknaden på 1990-talet. Faktum är att kontantkort för mobil säljs än idag även om abonnemangsformerna har tagit över allt mer.
Visa merSenast kontrollerat idag 2 januari, 2025
Det finns tillfällen då ett kontantkort för mobil lämpar sig bättre än ett abonnemang. Kom ihåg att alltid jämföra kontantkort innan du väljer operatör. Det finns många hundralappar att spara per månad genom att göra rätt val. Om du har en nyare mobil behöver du inte ens skicka efter ett nytt simkort, då finns simkortet förinstallerat i din mobiltelefon, förutsatt att din operatör stödjer tekniken för Esim kontantkort (embedded SIM).
Behovet av mobilsurf ökar hela tiden och med det nya 5G-nätet förväntas möjligheterna för mobilnätet bli mycket större och hastigheterna för surf mycket högre, åtminstone i teorin.
När du använder ett kontantkort betalar du för din surf, sms och samtal i förskott genom att ladda kontantkortet med den summa som du vill ringa eller surfa för. Kontantkortet såg dagens ljus redan på 1990-talet men fortfarande säljs en relativt hög andel kontantkort.
Kontantkort gör det möjligt att ringa och surfa utan ett fast abonnemang. Även om många mobilanvändare har gått över till fasta abonnemang är kontantkortets tid långt ifrån förbi.
Det kan uppstå flera situationer där ett abonnemang inte lämpar sig. Om du köper en surfplatta eller mobiltelefon som du bara använder vid enstaka tillfällen kan ett abonnemang bli en dyr affär. Med ett kontantkort med surf har du alltid koll på dina kostnader.
Kontantkort för mobil finns i en mängd olika utföranden. Därför är det viktigt att du köper rätt kontantkort till din telefon. Priset är förstås också en viktig faktor. Den prismedvetne konsumenten ska alltid jämföra kontantkort för att vara säker på att kontantkortet motsvarar sina behov av surf.
Esim kommer från den engelska termen embedded SIM. Esim innebär i korthet att simkortet finns inbyggt i mobiltelefonen vid köp. Om du har embedded SIM behöver du med andra ord inte köpa ett simkort av plast. Alla operatörer i Sverige stödjer inte E-simtjänster ännu men operatörerna arbetar för högtryck för att lösa detta då det är en populär ny marknad.
E-simkortet har flera fördelar. Om du med simkortet av plast endast kunde ha ett telefonnummer till en telefon kan du med e-sim ha flera telefonnummer till samma telefon. Det är perfekt för dem som vill använda sin telefon i arbetet. Med E-sim är det slut med separata jobb- och privatmobiler helt enkelt.
Hos vissa operatörer fungerar e-simkort lika bra att använda som kontantkort eller abonnemang.
Oftast vinner du ingenting på att lyssna på telefonförsäljarnas erbjudanden. Det ligger i säljarnas intresse att sälja så mycket av det egna företagets produkter som möjligt. Men det är inte säkert att produkter från ett specifikt företag passar dina behov bäst. Därför måste du jämföra innan du handlar.
Genom att jämföra kontantkort kan du snabbt få det bästa erbjudandet anpassat för dina behov. Det är ett enkelt sätt att skära bort alla mellanhänder. Eftersom det är du som gör jobbet behöver du inte betala för dyra säljare. När du jämför kontantkort kan det också vara bra att läsa omdömen om vad andra kunder och köpare har att säga om den operatör och de produkter som du är intresserad av. Det bidrar till att ge dig en nyanserad bild och ett bättre köp.
Mobilmarknaden har förändrats i mycket snabb takt på bara ett par decennium. Idag köper betydligt fler kontantkort med surf än för några år sedan. Det hänger ihop med att surfen idag är lika viktig som SMS och samtal var förr. Vi ringer betydligt färre röstsamtal nu för tiden, det innebär att mobiloperatörerna inte kan ta betalt för mobilsamtal i samma utsträckning som tidigare. Konsumenterna är därför beredda att betala för surfmängden.
Även om priset för surf är billigare idag än vad det var vid lanseringen för några år sedan lönar det sig att jämföra kontantkort med surf.
Surfmängder om 100 GB – 200 GB är ganska vanliga i de populäraste mobilabonnemangen och kontantkorten idag. Men även om 200 GB är relativt ”billigt” är det få genomsnittskonsumenter som behöver så mycket mobilsurf. Särskilt om man samtidigt surfar i mobilen över trådlösa nätverk (WIFI). Om du dessutom har ett fast bredbandsabonnemang hemma sjunker behovet av mobilsurf ytterligare. Många genomsnittskonsumenter använder mobilen till att kolla mejlen, streama musik och kortare videos samt att läsa nyheterna online. Att strömma musik tar inte särskilt mycket bandbredd och om du tittar på video i lägre kvalitet kan du spara in på surfen även där. En genomsnittlig användare skulle därför behöva en surfmängd mellan 5 GB – 10 GB i månaden.
Om du däremot streamar film i hög kvalitet kan det löna sig att välja ett kontantkort med fri surf hos de operatörer som erbjuder detta.
Det nya 5G-nätet byggs just nu ut för fullt i Sverige, det kommer att möjliggöra ännu snabbare surf i framtiden. De äldre 3G- och 4G-näten börjar nå maxtaket för vad som är möjligt i de näten. Om du vill framtidssäkra din mobil kan det därför vara värt att satsa på surf redan nu. Många som bor i gles- och landsbygd har fortfarande inte tillgång till fiberanslutning. Fast bredband med fiber har varit standard i större städer i många år, men på landsbygden är det fortfarande inte helt utbyggt. I många fall kan mobilt bredband vara det enda alternativet för den som vill vara uppkopplad och bo på landet. Om du använder ditt kontantkort för mobil på heltid som enda surfanslutning är det nästan ett måste att välja kontantkort med fri surf. Då slipper du oroa dig för surfmängden och att du helt plötsligt skulle stå utan internet.
Mobilsurf ansluter till telemasterna (3G och 4G) om du inte använder ett trådlöst nätverk. Om du bor utanför en storstad kan det vara värt att jämföra mobiltäckningen. I storstäder har de flesta mobiloperatörer en likartad täckningsgrad och kvalitet. Men på landsbygden kan täckningsgraden vara en annan. Flera operatörer som Telia och Tele2 har god täckning även på landet men många mindre och ”nya” operatörer har ofta bäst mobiltäckning i större städer.
Välj den operatör som har bäst täckning där du bor eller där du förväntas vara under längre tid, exempelvis sommarstugan eller sommarstället. Tänk också på att mobiltäckningen kan variera beroende på om du är inomhus eller utomhus. Oftast är täckningen bättre utomhus än vad den är inomhus. Det beror på att väggar och tak inte kan störa mobiltäckningen utomhus.
Om du upplever en dålig inomhustäckning kan du försöka att byta rum eller att surfa under en annan tidpunkt på dygnet. Vissa som har dålig inomhusteckning väljer att köpa extra antenner eller signalförstärkare som de monterar på fastighetsfasaden eller på liknande strategiskt utvalda ställen.