2G och 3G-näten stängs snart ner

2G och 3G nätet stängs ner

Mobilnäten 2G och 3G kommer att stängas ner helt innan slutet av 2025. Detta innebär att enheter som enbart fungerar via dessa äldre mobilnät kan sluta att fungera. Det är därför avgörande att se över din utrustning och säkerställa att den är kompatibel med de nya nätverken.

Varför ska 2G och 3G-nätverken stängas ner? 

Den ökande efterfrågan på snabb kommunikation driver behovet av att uppgradera mobilnäten till 4G/5G. 

Avvecklingen av 2G och 3G-nätverken är ett steg mot att modernisera mobilkommunikationen, förbättra prestanda och tillgänglighet, och möta de växande kraven från användarna. Det är en naturlig process i den tekniska utvecklingen av mobilnät och en nödvändig åtgärd för att hålla jämna steg med framtidens behov och möjligheter.

2G och 3G-näten har idag en viktig roll i mobilkommunikationen. 2G används fortfarande för röstsamtal och SMS. 3G används också för röstsamtal, SMS, dataöverföring samt som backup på många platser där 4G och 5G är begränsat. Men efter 2025 kommer 4G och 5G inte längre få backup från de äldre nätverken, utan ska då täcka hela mobilnätet själva. 

Utrusning kan sluta fungera

Äldre enheter som använder 2G och 3G riskerar att sluta fungera om de inte kan anslutas till de nyare näten. Detta gäller allt från mobiltelefoner till fjärrstyrda enheter och säkerhetssystem i hemmet.

Exempel på berörd utrustning

Följande är exempel på utrustning som kan påverkas av nedstängningen av 2G och 3G:

  • Äldre mobiltelefoner, datorer och surfplattor med SIM-kort
  • Routrar och USB-donglar
  • Fjärrstyrda värmepumpar
  • Hemlarm
  • Robotgräsklippare
  • Spårtaggar för fordon, cyklar och husdjur
  • Videoövervakningssystem
  • Åtelkameror
  • Personliga trygghetslarm
  • Nödsamtal från fordon (så kallade eCall-system)

Identifiera inkompatibel utrustning

För att avgöra om din utrustning är kompatibel med de nya mobilnäten, kontrollera manualen eller sök på nätet på din utrustning tillsammans med termer som GSM, 2G, 3G, 4G (alternativt LTE) och 5G. Om din utrustning endast stöder GSM, 2G och/eller 3G är det troligt att den inte kommer att fungera med de nya nätverken.

Behöver man skaffa ett nytt mobilabonnemang?

Kontrollera om ditt nuvarande mobilabonnemang stödjer 4G eller 5G. De flesta stora operatörer har redan övergått till abonnemang som är kompatibla med 4G. 5G abonnemang är idag oftast en tilläggstjänst hos många operatörer. 5G är endast nödvändigt om du kräver högre hastighet än vad 4G kan erbjuda.