Jämför bredband och hitta det bästa alternativet för dig. På denna sida har vi samlat både fasta och mobila bredband från de största leverantörerna i Sverige, med uppdaterade erbjudanden och rabatter. Spara pengar genom att skaffa bredband till de bästa bredbandspriserna.
Visa merSenast kontrollerat idag 15 november, 2024
När du jämför bredband, se till att ta hänsyn till dina behov och vad som ingår i abonnemanget, så att du får det bästa bredbandet för just dig.
Det finns i huvudsak två typer av tekniker som bredbandsföretagen använder sig av. Du kan bland annat skaffa bredband via fiber, men om du inte kan få fiberbredband på din adress kan ett mobilt bredband vara en bra idé.
Som du säkert vet säljs bredband i olika hastigheter. Det är hastigheten nerströms (alltså nerladdningshastigheten) som är viktigast när du jämför bredband.
Hur snabbt internet du behöver beror främst på vad du kommer att använda bredbandet till samt hur många personer ni är i hushållet. Som tumregel räcker ett bredbandsabonnemang på 100 Mbit/s bra om du bor själv, men ju fler personer som bor i hushållet desto snabbare bredband behöver du.
Du ska även tänka på att onlinespel och streaming via exempelvis Netflix kräver ett snabbt internet för att upplevelsen inte ska påverkas negativt.
När du ska välja bredband är det viktigt att tänka på att alla bredbandsleverantörer för fiber inte kan leverera sina tjänster till alla adresser. Detta beror i stor utsträckning på vilket stadsnät som är aktivt i ditt område. Stadsnäten är lokala nätverk som styrs av olika aktörer, vilket innebär att de kan ha varierande avtal med bredbandsleverantörer. Därför är det viktigt att kontrollera vilka leverantörer som faktiskt kan erbjuda sina tjänster just där du bor. Sök på din adress hos bredbandsbolagen för att kontrollera om du kan få bredband hos dem.
Bor du i ett tätbebyggt område är fiber oftast det bästa valet, eftersom det ger stabil uppkoppling med hög hastighet. Men om du bor på landsbygden, där fiber inte alltid finns tillgängligt, kan mobilt bredband vara ett alternativ. Mobilt bredband använder sig av mobilnätet och kräver därför bra täckning i ditt område för att fungera optimalt.
Många ställer sig frågan: Hur snabbt bredband behöver man? Nedan ger vi dig en fingervisning om hur snabbt internet du behöver.
Detta är den vanligaste internethastigheten för fiberbredband i Sverige. Med denna hastighet kan minst en, men oftast flera personer titta på streamingtjänster och spela samtidigt.
Denna hastighet räcker för att flera, oftast mellan 2 och 5 personer ska kunna spela online, ladda ner filer och streama film och musik utan att upplevelsen påverkas negativt.
Bredbandsabonnemang inom detta hastighesspann är lämpliga för personer med extrema krav och/eller hushåll där det bor många som gillar att streama, ladda ner stora filer och spela onlinespel.
Värt att veta är att om internethastigheten uppges så här: 250/250 Mbit/s. Då är det nerladdningshastigheten (den viktigaste hastigheten) som uppges först, medan det är uppladdningshastigheten som uppges sist.
Uppladdningshastigheten är bara viktig om du exempelvis har en egen mediaserver där du delar stora filer från. För den stora majoriteten är uppladdningshastigheten inte så viktig.
Mobila bredband erbjuds med olika surfmängder, och ditt val bör bero på hur du planerar att använda bredbandet. Hastigheten för mobilt bredband varierar beroende på täckning. Normal hastighet via 4G är 10 till 150 Mbit/s, upp till 600 Mbit/s med 5G och upp till 1000 Mbit/s med 5G+.
Här är en översikt över de vanligaste surfmängderna och vad de passar för:
Detta passar för enklare surf, som att läsa nyheter, kolla mejl och använda sociala medier. Streamingtjänster kan användas sparsamt i låg upplösning.
Detta är lämpligt för dig som streamar musik och video regelbundet, men kanske inte på daglig basis. Du kan också ladda ner filer och delta i videomöten ibland utan att oroa dig för att surfen tar slut.
För hushåll där flera personer streamar video i hög upplösning, spelar onlinespel eller laddar ner stora filer. Detta är också ett bra val för hemmakontor med många videomöten.
Vissa operatörer erbjuder även obegränsade abonnemang, vilket kan vara ett bra val för den som vill undvika att hålla koll på surfmängden. Obegränsad surf går att jämföra med fast bredband, både när det gäller pris och hastighet. Speciellt om du har tillgång till 5G-nätet.
Om du bor på landsbygden och inte har tillgång till fiber, eller om täckningen för mobilt bredband är dålig, kan satellitbredband vara ett alternativ. Starlink, som drivs av SpaceX, erbjuder satellitbaserat internet som fungerar oavsett var du bor, så länge du har en klar sikt mot himlen.
Starlink kan leverera hastigheter runt 100-200 Mbit/s och täcker stora delar av världen.
När du jämför bredbandspriser finns det flera faktorer att ta hänsyn till. Priset baseras oftast på hastighet, surfmängd, bindningstid och om en router ingår eller inte. Priserna kan också variera beroende på leverantör och vilket stadsnät eller mobilnät som används.
Fast bredband via fiber är ofta det bästa bredbandet för stabil och snabb uppkoppling. Priserna varierar beroende på hastigheten, där ett vanligt startalternativ är hastigheten 100 Mbit/s. Här är några exempel på priser för fiberbredband:
100 Mbit/s: 250–350 kr / månad
250 Mbit/s: 350–450 kr / månad
500 Mbit/s: 450–600 kr / månad
1 000 Mbit/s: 500–900 kr / månad
1 200 Mbit/s: 700-1000 kr / månad
För de som inte har tillgång till bredband via fiber kan mobilt bredband vara ett alternativ. Priserna varierar beroende på surfmängden:
10 GB surf: 100–200 kr / månad
20 GB surf: 150-250 kr / månad
40 GB surf: 250-300 kr / mån
50 GB surf: 200–300 kr / månad
100 GB surf: 250–400 kr / månad
Obegränsad surf: 350–600 kr / månad
Många erbjuder idag bredband utan bindningstid. Det är vanligt att bindningstiden ligger på 0 eller maximalt 1 månad om du inte tecknar dig för ett erbjudande. Men om du tecknar bredband till ordinariepris är bindningstiden i regel omkring 12 månader. Tumregeln säger att ju kortare bindningstid du har, desto bättre är det för då är det enklare att byta internetabonnemang.